Evo koje lijekove nikako ne smijete piti dok vozite

Autor: Poslovni.hr , 27. travanj 2023. u 12:52
Foto: Pixabay

Pojedini lijekovi mogu u različitoj mjeri utjecati na našu sposobnost upravljanja motornim vozilima. 

Pospanost, umor, vrtoglavica, smanjena percepcija samo su neki od problema s kojima se mogu suočiti vozači koji upotrebljavaju lijekove. U najtežim slučajevima uslijed djelovanja medikamenata moguće je da dođe i do prometnih nesreća. Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, ozljede u prometnim nesrećama će biti peti vodeći uzrok smrti do 2030. godine, piše B92.

Kako lijekovi utječu na vozače?

Vožnja motornog vozila je složen zadatak, zbog čega vozači moraju biti u stanju vidjeti, razmišljati i pravilno reagirati. Neki lijekovi, bilo da su oni koji se u ljekarnama izdaju na recept ili bez recepta, mogu djelovati na ove vještine.

“Prvu grupu čine lijekovi koji mogu utjecati na sposobnost upravljanja motornim vozilima, a obilježavaju se praznim crvenim trokutom (∆) na vanjskom pakiranju lijeka. Druga grupa su medikamenti koji snažno utječu na sposobnost upravljanja motornim vozilima, i pod čijim djelovanjem  apsolutno ne bi trebalo voziti, a označavaju se punim crvenim trokutom (▲) na vanjskom pakiranju lijeka. Treća i najopasnija grupa su lijekovi koji se ubrajaju u opojne droge, a obilježavaju se znakom paragrafa (§) na vanjskom pakiranju lijeka”, objašnjava Jasna Anđelković, farmaceutkinja Farmaceutske komore Srbije.

Lijekovi kao ekvivalentni alkohola

Uobičajeni neželjene nuspojave ovih lijekova koji mogu utjecati na vožnju su osjećaj pospanosti ili umora, mogući su i vrtoglavica, nesvjestica, mučnina, zamagljen ili dvostruki vid, jeza, nestabilnost, zbunjenost. Umanjena je sposobnost da se pravilno koncentriramo i procijenimo udaljenost ili brzinu drugog vozila. Poslije upotrebe nekih lijekova kod nekih pacijenata uočava se i slabost mišića ili slabija koordinacija, anksioznost.

“Zbog činjenice da neki lijekovi mogu utjecati na vožnju toliko značajno da su ekvivalentni konzumiranju alkohola više od zakonske granice, farmaceuti u ljekarnama svakodnevno savjetuju građane i doprinose boljoj informiranosti o djelovanju lijekova na vožnju”, navodi Jasna Anđelković.

Kada su veći rizici?

Lijekovi protiv nesanice, anksioznosti, epilepsije, antidepresivi (koriste se kod depresije i za bolova u nervima, migrene, problema s mjehurom), antipsihotici (za stanja kao što su shizofrenija i bipolarni poremećaj), neki antihistaminici (kod alergije, prehlade i gripe) neki su od lijekova koji mogu ugroziti vožnju. Na isti način djeluju i opioidi (za ublažavanje bolova), neki preparati protiv prehlade i gripa, kao i određeni lijekovi za krvni tlak, mučninu.

Komentirajte prvi

New Report

Close