Pomorska bitka – vrhunac ljetnih događanja u Bakru

Autor: Poslovni.hr , 18. srpanj 2017. u 13:49
FOTO: Press

Bakarsko Margaretino leto zasjalo je ove subote punim sjajem rekonstruirane „Pomorske bitke“, spektakularnim vatrometom nad Bakarskim zaljevom, Mimohodom slikovitih povijesnih postrojbi Hrvatske vojske, Margaretinim sajmom i drugim događanjima povodom proslave Dana Grada Bakra.

Dan grada je trenutak ponosa i slavlja, a grad Bakar proslavio je svoj dan vraćajući kazaljke unatrag sve do 1616. godine i slavne Pomorske bitke čija je rekonstrukcija obilježila uspješnu obranu Bakra od posljednjeg mletačkog napada s mora. Tijekom cijelog dana preko 15 000 ljudi slijevalo se niz bakarsku rivu kako bi osjetili atmosferu oživljene povijesti, a u 22:30 svatko je tražio svoje mjesto u prvom redu, svoj dio doživljaja sličnog snimanju filmskog spektakla.

Uz prikladnu „piratsku“glazbu, tri stara jedrenjaka ušla su u zaljev i uz priotehnička sredstva vjerno dočarala namjeru Mlečana da napadnu i osvoje Bakar.  Na površini mora presijavala se vatra s jedrenjaka, a svako malo remetile bi je topovske kugle ispaljivane iz topova na rivi koji su branili grad. Predstavnici čak 29 povijesnih postrojbi Hrvatske vojske sasvim su se uživjeli u uloge branitelja grada pa su pucnjevi iz kubura sijevali na sve strane uspješno tjerajući „Mlečane“.  Pobjeda je proslavljena na moderan, ali jednako spektakularan način – veličanstvenim vatrometom koji je, ukrašavajući nebo nad Bakarskim zaljevom, stvorio nezaboravan prizor. Osim sudjelovanja u uzbudljivoj Pomorskoj bitci, iz godine u godine, sve brojnije povijesne postrojbe HV-a iz cijele Hrvatske posjetiteljima su priuštile dva impresivna prizora ; svečano postrojavanje na Žalu ribara i mimohod bakarskom rivom kojim su ispričali priču o bogatoj hrvatskoj vojnoj prošlosti. Ovim slikovitoj i autentičnoj živoj galeriji vojnih odora i oružja pridružili su se i članovi počasne straže Predsjednice Republike Hrvatske.

Cjelodnevna sadržajna slavljenička subota u Bakru započela je Pohodom na Risnjak u organizaciji Planinarskog društva “Bakar“, a oni koji su je propustili bili su zadovoljni i šetnjom Bakrom koja je toga dana na svakom koraku donosila zanimljive prizore. Od pogleda na usidreni ratni brod Hrvatske ratne mornarice OB-04 Hrvatska Kostajnica i Školski brod „Kraljica mora“ koji su povodom Dana Grada Bakra uplovili u zaljev, do prepunih kafića, restorana i konoba iz kojih su se širili zamamni mirisi autentičnih jela pa sve do šarenih štandova Margaretinog sajma. Oživljavajući tradiciju jednog od najstarijih sajmova ovoga kraja, a ujedno i slaveći zaštitnicu Bakra Sv.Maragaretu mnoštvo izlagača iz cijele ovog kraja, ali i drugih dijelova Hrvatske oduševilo je ponudom izvornih suvenira, gastronomskih delicija i pića te predstavljanjem tradicijskih običaja. Kraj večeri bio je rezerviran za zabavu. Na prepunom „Žalu ribara“ mlađe generacije feštale su uz popularnog Ivana Zaka i grupu „Point“,  a oni skloniji drugoj vrsti glazbe odlučili su se za techno party na Bukovu. 

“Ove godine program je bogatiji no ikad. Naša Pomorska bitka je postala svojevrsni brend koji svake godine okuplja sve veći broj posjetitelja” zaključila je Sonja Jelušić, direktorica Turističke zajednice grada Bakra te zahvalila svima koji su pomogli u organizaciji ovog zahtjevnog događanja.

 

Komentirajte prvi

New Report

Close