Savjet stručnjakinje: ‘Pojačajte boje i izbijelite bijelo rublje’ sa samo jednim sastojkom iz vaše kuhinje

Autor: Poslovni.hr , 12. lipanj 2022. u 08:32
Foto: Pixabay

Iako su dostupni brojni proizvodi na bazi kemikalija i izbjeljivača koji obećavaju da će vaše odjevne predmete vratiti u život, česta uporaba takvih sredstava može s vremenom oštetiti vašu odjeću.

Soda bikarbona cijenjena je zbog svoje višenamjenske upotrebe u kući. Prema riječima stručnjaka, sredstvo koje pomaže u kuhinji može čak ‘pomoći i vašem rublju’, javlja Express. Bilo da vam rublje izgleda dosadno i izblijedjelo ili vam je potreban prirodni omekšivač, stručnjaci kažu da bi soda bikarbona mogla biti rješenje.

Iako su dostupni brojni proizvodi na bazi kemikalija i izbjeljivača koji obećavaju da će vaše odjevne predmete vratiti u život, česta uporaba takvih sredstava može s vremenom oštetiti vašu odjeću.

Foto: Pixabay

“Proizvodi koji sadrže veće koncentracije jakih kemikalija također će oštetiti odjeću. Primjerice većina gelova za mrlje jednostavno izbijeli vašu odjeću – umjesto toga potražite sredstvo za uklanjanje mrlja koje koristi enzime za razgradnju proteina uobičajenih mrlja”, kaže Paula Quazi, stručnjakinja za održivo čišćenje.

Premda korištenje sode bikarbone pri svakom pranju nije najbolji način, ovaj kuhinjski sastojak može vam pomoći da s vremena na vrijeme dodate prirodno ‘pojačanje’ koje je potrebno vašem rublju. Barem tako tvrde stručnjaci.

Osim što je poznata kao sredstvo za dizanje koje se tradicionalno koristi u pečenju, izvrsno je za otapanje prljavštine zahvaljujući svojim alkalnim svojstvima.

U razgovoru za Express Lauren Clark, stručnjakinja za velike kućanske aparate na AO.com navela je brojne prednosti ovog kuhinjskog sastojka.

“Soda bikarbona je izvrstan način za uklanjanje neugodnih mirisa, a istovremeno pojačava boje odjeće i izbjeljuje bijelu odjeću. Može djelovati kao pojačivač deterdženta za rublje i prirodni omekšivač tkanine.”, kaže Clark.

Dean Davies, profesionalni čistač u Fantastic Services upozorava da se soda bikarbona ne smije koristiti uz bijeli ocat u perilici rublja. Iako bijeli ocat također ima svoja ulogu u pranja rublja, kada se dodaju zajedno, ocat i soda bikarbona neutralizirat će jedni druge jer oba imaju različite razine pH. Također, kako tvrdi, pranje odjeće samo sa sodom bikarbonom nije dobra ideja, trebalo bi je koristiti u kombinaciji s deterdžentom.

“Soda bikarbona uz to što djeluje kao prirodni omekšivač tkanine, također može regulirati pH razinu vode. Ipak, ako u ciklus ispiranja dodate sodu bikarbonu, vaša će odjeća biti gruba i kruta”, objašnjava za kraj Davies.

Komentirajte prvi

New Report

Close