‘Poduzetnik za 10 kuna’ pokušao iskoristiti pismo iz MVPEI

Autor: Majda Žujo , 07. lipanj 2013. u 14:50
Najavljen je nastup grupe Magazin/Igor Kralj/PIXSELL

Lažnom potporom ministarstva pokušao je izvući novac za sumnjivu koncertnu turneju.

Unatoč pompoznim najavama velike koncertne turneje kojom se od 15. do 30. lipnja trebao slaviti ulazak Hrvatske u Europsku uniju, čini se da od tih događaja neće biti ništa. Naime, iz Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija, koje je trebalo biti glavni pokrovitelj koncertne turneje nazvane "28 stelle", jučer su nam poručili kako je "Ministarstvo vanjskih i europskih poslova povuklo potporu ovom projektu zbog brojnih informacija koje su naknadno dobili (nepodmireno porezno dugovanje, pomicanje vremena održavanja turneje…)".

Organizator koncerata koji su se trebali održati u 28 gradova, Željko Grgelec, direktor tvrtke Ragusa Stella na upit hoće li to utjecati na daljnju organizaciju turneje, jučer nam je odgovorio da ne zna ništa o otkazivanju potpore Ministarstva, jer o tome nije dobio nikakvu službenu obavijest. "Ako je to istina, naravno da će utjecati na daljnji tijek događaja. Ovakav projekt se ne može se raditi bez potpore Vlade i ministarstava. Kada i ako nas Ministarstvo o tome službeno obavijesti i objasni nam zašto su donijeli odluku da povuku svoju potporu, mi ćemo donijeti suvislu odluku što ćemo dalje", poručio je Grgelec odbijajući govoriti o cijeni organizacije cijelog projekta, kao i o tome na koji način bi se, i uz čiju potporu, trebao financirati. Ipak, Grgelec i dalje stoji iza toga da će, prema njegovim saznanjima, ministarstva, gradovi i županije podržati projekt. A to će učiniti i razni sponzori iz Hrvatske, ali i inozemstva.

No, prema dokumentima koji su objavljeni na službenim stranicama tvrtke Ragusa Stella, većina gradova i županija dala je tek potporu u obliku dobrih želja i pristanka da se koncert održi u njihovom gradu. A s obzirom da je Grgelčeva glavna referenca bila upravo potpora Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija upitno je tko od tih gradova još uvijek stoji iza svoje potpore. Jedan od gradova koji je pružio potporu događaju, ali bio spreman i platiti 40 tisuća kuna za njegovu organizaciju, bio je Sisak. Koncert u Sisku trebao je prvotno biti održan 4. lipnja, no to se nije dogodilo."Grad Sisak nije dao niti jednu kunu za održavanje koncerta, jer koncert nije održan. Organizator je s Gradom imao dogovor da plati iznos od 40.000 kuna, ali tek po obavljenoj usluzi. Međutim, kako nisu ispunili svoju obvezu, nismo im niti platili. Jako smo razočarani cijelom situacijom", poručila nam je Koraljka Djetelić, voditeljica odsjeka za informiranje i marketing u Gradu Sisku dodajući kako s obzirom na promjenu vlasti u Gradu još ne zna kakav će stav prema svemu zauzeti nova gradonačelnica Kristina Ikić Baniček. Osim Siska, iz dokumenata je vidljivo da je financijsku potporu u iznosu od 10.000 kuna organizaciji bila sprema dati i Vukovarsko-srijemska županija.

Tamo nismo mogli doći do osobe odgovorne za suradnju s organizatorom koncerata, pa tako ni do informacije misle li podržati turneju unatoč povlačenju potpore Ministarstva. Poručili su tek kako su iznenađeni tom informacijom te da znaju samo da je koncert, koji je trebao biti početkom lipnja – odgođen. Cijeli projekt "28 stelle" otpočetka je izazvao velike polemike. Prije svega zbog odabira izvođača koji su trebali nastupiti na koncertima, drugo, zbog činjenice da se glavna proslava, osim u Zagrebu trebala održati i u Trstu. A zatim je cijela stvar s 1. lipnja, odgođena do 15. lipnja. Ipak, najveću sumnju zapravo je izazvao sam organizator. Među organizatorima koncerata ne baš poznat, Grgelec je tvrtku Ragusa Stella osnovao tek prije nekoliko mjeseci i to kao j.d.o.o. (jednostavno društvo s ograničenom odgovornošću), ili javnosti poznatije kao "tvrtka za 10 kuna". No, na Poslovnoj Hrvatskoj Gregelec je zabilježen i kao vlasnik tvrtke Ragusa Media, registrirane u Dubrovniku kao Agencija za promidžbu (reklamu i propagandu). Dva računa te tvrtke su blokirana, a u opisu stoji i ozbiljno preporučena provjera. 

'Estradne zvijezde'

Nepoznata imena i sumnjiva glazbena kvaliteta

Turneja je trebala startati u Belišću, a zatim proći kroz Vukovar,  Slavonski Brod, Požegu, Veliko Trojstvo, Poreč, Sisak, Karlovac, Koprivnicu, Novi Vinodolski, Dubrovnik, Metković, Split, Gospić te Zagreb. Na stranicama organizatora objavljeno je kako će u koncertnom dijelu programa nastupiti hrvatske estradne zvijezde kao što su Oliver Dragojević, Novi Fosili, Neda Ukraden, Gazde, Krunoslav Kićo Slabinac, Dalmatino, Klapa Sv.Florijan, Baruni, Magazin, Tamburaški sastav Zvona, Viktorija Kulušić Đenka, Matko Jelavić i Nenad Kumrić Charlie. Iz Europske unije trebali su nastupiti Olsen Brothers iz Danske, Al Bano Carrisi iz Italije, Die Grubertaler iz Austrije, Schürzenjäger iz Austrije i Navihanke iz Slovenije. Na stranicama grupe Schürzenjäger objavljeno je kako se planirana turneja po Hrvatskoj u lipnji i srpnju odgađa, na stranici Navihanki nastupi u ovoj godini uopće nisu najavljeni.

Komentirajte prvi

New Report

Close