”Pivce za živce” nakon napornog radnog dana?

Autor: Sponzorirani članak , 03. lipanj 2014. u 09:02
Izvor: Shutterstock

Često se mogu čuti i vjerovanja da konzumacija piva može uzrokovati ‘pivski trbuh’ te poticati stvaranje majčina mlijeka i jačanje dojenčeta. Portal zdravakrava.hr otkriva što je od navednog mit, a što istina

Zdravstveni autoriteti navode da pivo pomaže opuštanju psihičke napetosti i koristi dobrom snu. Umjerena konzumacija piva –do 3 dcl dnevno za žene , do 6 dcl dnevno za muškarce – pridonosi prehrani, ima opuštajući učinak i može pomoći kod nesanice.

Smatra se da je za opuštajući učinak umjerene količine piva, osim sadržaja alkohola, odgovoran i hmelj koji se već stoljećima koristi kao prirodno sredstvo za smirenje. Zanimljiva je i činjenica da je pivo danas drugo najpopularnije piće na svijetu, a prvaci u godišnjem broju ispijenih litara su Česi koji prosječno godišnje popiju čak 156 litara pive po glavi stanovnika. S obzirom na to da više od 90 posto njegova sastava čini voda, lako ga možemo smatrati dnevnim doprinosom unosu tekućine. 

Često se mogu čuti i vjerovanja da konzumacija piva može uzrokovati 'pivski trbuh' te poticati stvaranje majčina mlijeka i jačanje dojenčeta. Portal zdravakrava.hr otkriva što je od navednog mit, a što istina. Osim što urbani mit o 'pivskom trbuhu' intrigira ljude, tom se temom već godinama bave i brojna znanstvena istraživanja. Prošle godine u uglednom časopisu Nutrition Reviews objavljen je skup svih istraživanja koja su se bavila unosom piva i povezanošću s većim opsegom struka i debljinom. U razmatranje su uzeli 35 opservacijskih i 12 eksperimentalnih studija. Studije su pokazale kako nema dokaza da umjeren unos piva (<0,5 l/dan) utječe na opseg struka ili pojavu debljine.

Pivo ne sadrži masnoće, ima malo bjelančevina, a njegovi ugljikohidrati uglavnom potječu iz ječma. Pivopije nerijetko pravdaju svoju ljubav prema pivu ističući kako tako unose važne vitamine B skupine. Zaista, kvasac koji je odgovoran za vrenje proizvodi vitamine B skupine koji ostaju u pivu. Vitamini B skupine koji su zastupljeni u pivu su folna kiselina, B12, B1, B2, B3 i vitamin B6. Neki od vitamina ove skupine u jednoj litri piva zastupljeni su količini koja zadovoljava dnevne potrebe. 

Ostale zanimljive činjenice oko konzumacije piva pronađi na zdravakrava.hr.

Koliko kcal sadrži pola litre piva? Riješi kviz i saznaj!

New Report

Close