Petero novinara kandidira se za šefa HND-a

Autor: Saša Paparella , 15. travanj 2015. u 15:15
Kandidati na skupštini 2011./Marko Lukunić/PIXSELL

Predsjedniku ističe mandat, Kristićev treći pokušaj.

Zasad se petero novinara kandidiralo za predsjednika Hrvatskog novinarskog društva (HND), koji će biti izabran na izbornoj skupštini zakazanoj za narednu subotu, 25. travnja.

Dosadašnjem predsjedniku Zdenku Duki istekao je drugi četverogodišnji mandat, pa se više ne može natjecati za tu funkciju. Među ovogodišnjim kandidatima su Ana Raić Knežević (Novi list), Nikola Kristić (HTV), Anton Filić (Većernji list), te Saša Leković i Gojko Marinković, kandidati HND-ovog Ogranka slobodnih novinara. Nikoli Kristiću bit će ovo treća kandidatura zaredom. Prvi put se kandidirao na skupštini 2007. Tada je u prvom krugu Zdenko Duka dobio 40 glasova, Kristić 36, Saša Ljubičić 34 a Ivan Zvonimir Čičak devet (Čičak se tada kandidirao iako je na prethodnoj skupštini održanoj 2003. dobio svega pet glasova).

U drugom krugu, Zdenko Duka je pobijedio Kristića sa samo jednim glasom  prednosti- konačni rezultat je bio 58 prema 57.   Na narednoj skupštini, održanoj 2011., u finale su ponovno ušla ta dvojica kandidata. Duka je u prvom krugu dobio 39 glasova. Kristić 29, Željko Peratović 22 a Dario Vicek  pet. I tada je Duka u drugom krugu izborio mandat, ovog puta nešto uvjerljivijim rezultatom od 45-31.Uz pet ovogodišnjih kandidata, bilo ih je prijavljeno još petero, no jedan od njih nije potvrdio kandidaturu a preostalih četvero nisu članovi Skupštine HND-a, pa se ne mogu natjecati.

Komentirajte prvi

New Report

Close