Pet načina da uštedite novac pri pranju rublja

Autor: Poslovni.hr , 30. travanj 2023. u 10:51
Foto: Unsplash

S obzirom da su troškovi života u porastu, a kućanstva traže načine za smanjenje troškova, važno je napraviti male promjene kada je riječ o korištenju ovog kućanskog aparata.

Pranje rublja redoviti je posao u većini kućanstava, što može povećati račune za energiju. Srećom, stručnjakinja iz Indesit podijelila je različite načine na koje se može uštedjeti novac pri pranju svoje odjeće, piše Express.

Uključivanje perilice za rublje na puni ciklus može biti skupo, osobito ako radi više puta dnevno. S obzirom da su troškovi života u porastu, a kućanstva traže načine za smanjenje troškova, važno je napraviti male promjene kada je riječ o korištenju ovog kućanskog aparata. Prema mišljenju stručnjakinje, za početak biste trebali izbjegavati pokretanje svoje perilice u “najskuplje” doba dana.

1. Držite na hladnom

Hladno pranje manje opterećuje perilicu rublja, što rezultira manjim korištenjem energije, što može pomoći u smanjenju troškova. Štoviše, današnji deterdženti formulirani su za rad na nižim temperaturama, čak i do 30 C za neke marke.

“Ako ste zabrinuti da hladno pranje neće ukloniti mrlje, pokušajte natapkati odjevni predmet sokom od limuna i sodom bikarbonom prije nego što ga stavite u perilicu”, kaže Vivien Fordor, voditeljica kategorije pranja rublja u marki kućanskih aparata Indesit.

Hladno pranje odjeće također može pomoći u sprječavanju skupljanja ili blijeđenja odjeće, kao i u zaštiti materijala poput svile.

2. Izbjegavajte sate najveće potrošnje energije

“Najskuplje vrijeme za uključivanje perilice rublja je između 16 i 19 sati, ovisno o vašoj tarifi. Operite svoju odjeću za manje novaca maksimiziranjem funkcije odgode početka kako biste programirali stroj da radi izvan vremena najveće potrošnje,” savjetuje Fordor.

To obično bude između 22 sata navečer i 6 ujutro, opet ovisno o tarifi koju koristite, ali može pomoći kućanstvima da uštede novac pranjem tijekom tih sati.

3. Veličina je bitna

“Dobro razmislite o veličini bubnja kada kupujete novu perilicu rublja. Strojevi s većom veličinom bubnja koristit će više energije od svojih najsuvremenijih kolega. Kapacitet od 5 kg bolji je za one koji žive sami, dok je stroj s kapacitetom od 10 kg savršen za veću obitelj”, kaže Fordor.

Uvijek se preporučuje pričekati da imate dovoljno prljavog rublja prije pokretanja ciklusa, pazeći da ga napunite do 3/4 kako biste odjeći dali dovoljno prostora.

4. Sredstvo za uklanjanje kamenca

Održavanje perilice rublja čistom ne samo da će joj pomoći produžiti vijek trajanja, već će vam pomoći da uštediti na popravcima. Kako biste uništili kamenac prisutan u uređaju, dodajte sredstvo za uklanjanje kamenca u vruće pranje svaka tri mjeseca kako biste ga održavali.

Vruće pranje općenito je skuplje za izvođenje, ali ovaj jednokratni ciklus mogao bi dugoročno uštedjeti novac održavanjem postojećeg stroja. Također , preporučuje se čišćenje filtra sušilice nakon svakog ciklusa ako za sušenje odjeće koristite sušilicu. Unatoč tome što je lako zaboraviti na to, dlačice se mogu brzo nakupiti u filtru i uzrokovati začepljenje, a da ne spominjemo veliku opasnost od požara.

5. Ispravno napunite svoj stroj

“Koliko god bilo primamljivo natrpati svoju perilicu rublja što je više moguće kako biste smanjili ukupnu količinu ciklusa, imajte na umu da prepuna perilica neće dobro oprati vašu odjeću. Kao pravilo, i dalje biste trebali moći dotaknuti vrh bubnja kada je stroj napunjen rukom postavljenom okomito iznad rublja. Ovo će osigurati da izvučete maksimum iz svakog pranja, bez potrebe za ponavljanjem posla”, savjetuje Fordor.

Pazite da ručnike i odjeću držite odvojeno kada stavljate rblje u perilicu. Ako možete, nosite svoju odjeću duže jer ne treba svaki predmet prati nakon što ste ga jednom nosili, a to uključuje i ručnike.

Komentirajte prvi

New Report

Close