Poslovni.hr slavi 20.rođendan
EN DE
Poslovni vikend
Agroturizam

Pepe, legenda ispred svog vremena

Poštivanje zakonitosti zemlje, razumijevanje kako dugoročno optimizirati zdravlje vinograda i kontinuirano postizati visoku kvalitetu grožđa postala je Emidijeva životna misija i pasivna opsesija.

Autor: Ivana Valić
31. srpanj 2025. u 22:00
Ova šarena oaza mira sa zapanjujućim pogledom na planinske vrhove jednostavno mami na opuštanje uz čašu vina pod nekom od stoljetnih krošnji/PD

Niti jedna druga regija neće vam bolje od Abruzza dočarati slojeviti karakter Italije, baš kao što vam niti jedan drugi vinar neće bolje od Emidia Pepea dočarati autentičnu Italiju u boci. Zahvaljujući svom posebnom geografskom položaju Abruzzo vrlo vješto kombinira duh sjevera i juga.

Veličanstveni Majella i Gran Sasso, dva glavna planinska lanca središnjih Apenina, zajedno s Jadranskim morem čine jedinstven interakcijski kontrast, čija simbioza bez zadrške pruža idealne uvjete za uzgoj vinove loze. Ova regija je istovremeno hladna i topla, smirena i temperamentna, statična i protočna, a baš takva su vina Emidia Pepea, ali i Emidio sam.

Općepoznata činjenica je da Talijani strpljenje ne smatraju vrlinom, no čekanje i po 20 godina na bocu Pepeova vina ovom vinaru nije nikakav problem – što je ujedno i svojevrsna potvrda njegova kultnog statusa i veličine.

Agroturizam Emidio Pepe

U nastojanju da udahne novi život poljoprivrednim gospodarstvima, talijanska vlada je 1985. godine službeno priznala koncept agroturizma. Imanje mora biti neovisno, vlasnici poljoprivrednici, glavni prihod imanja mora dolaziti od poljoprivrede, a veličina smještajnih jedinica ne smije činiti više od određenog postotka ukupne površine imanja.

Također, agroturizam ima zadatak očuvati talijansku svjetsku kulturnu baštinu koja uključuje tradicionalnu kuhinju, krajolik i drevne običaje sela, koji bi inače bili izgubljeni. Agroturizam Emidio Pepe nalazi se u neformalnom okruženju pitoresknog sela Torano Nuovo, a uključuje trideset i četiri hektara poljoprivrednih površina od kojih polovicu čine vinogradi, a polovicu masline, pšenica i ostale žitarice, voće, povrće i orašasti plodovi. Imanje je to koje baštini snažnu povezanost zajednice koja mu daje vitalnost i čisti okoliš, prepun biološke raznolikosti i rustikalne ambijentalnosti.

Crno grožđe Montepulciana rukama se odvaja od peteljki, a rukama se i gnječi, uz minimalnu pomoć košara za prešanje/PD

Današnje zdanje je vrlo promišljeno uklopljeno u Pepeovu filozofiju. Centralno mjesto imanja zauzima vinarija, oko koje i danas Emidio provodi svoje dane, 93 su mu godine tek! Kuća u kojoj je Emidio rođen i mjesto gdje je počeo proizvoditi vino, pretvorena u obiteljski hotel s restoranom. Hotel nudi ugodne i simpatične sobe, dok restoran osigurava doručke i večere kompletno napravljene od proizvoda iz vlastitog uzgoja: jaja, meso, voće, povrće, maslinovo ulje, vino itd. Okusi i mirisi restorana neodoljivo podsjećaju na bakinu kuću na selu, mjesto s kojeg je potekla većina talijanskih kulinarskih tradicija. Stoga, kada je autohtona kuhinja u pitanju, agroturizmu ne može parirati niti jedan moderni restoran.

Sklad s prirodom je najvažniji

Za svoje posjetitelje, čitav generacijski niz obitelji Pepe izrađuje domaće tjestenine, peče kruh od vlastite pšenice, cijedi sokove od voća iz vlastitog uzgoja, kuha džemove, fermentira povrće. Sve to, ako ste gosti hotela, možete nadgledati osobno, a ako se kao gost nađete na imanju za vrijeme berbe, ako želite, možete sudjelovati u njoj. Restoran nudi i degustacijski menu, neovisno o tome jeste li gost hotela ili samo putnik namjernik. U sklopu menua nalaze se neke od najimpresivnijih Emidijevih berbi koje je odavno nemoguće naći na tržištu. Ova šarena oaza mira, okružena drvećem, cvijećem, aromatičnim biljem, maslinama i vinogradima sa zapanjujućim pogledom na planinske vrhove i bogata obradiva polja, vizualom i energijom jednostavno mami na opuštanje uz čašu vina pod nekom od stoljetnih krošnji.

Pepe je oduvijek radio biodinamički, ali takav pristup u ono vrijeme nije bio dovoljno poznat, a lokalpatrioti nisu bili upoznati s tom filozofijom. Emidijev djed i otac proizvodili su vino pod imenom “Casa Pepe” od 1889. godine, a nakon godina iskustva sa svojom obitelji, Emidio je 1964. godine odlučio pokrenuti vlastiti posao i proizvoditi vlastita vina. Danas, na 17 hektara vinograda obitelji Pepe, prednjače sorte Trebbiano d’Abruzzo i Montepulciano d’Abruzzo dok je sorta Pecorino nešto manje zastupljena. Vinogradi su raspoređeni po stoljetnom sustavu pergola, a kemikalije ovdje nikada nisu korištene.

Agroturizam Emidio Pepe uključuje 34 hektara poljoprivrednih površina, od kojih pola čine vinogradi, a pola masline, pšenica i ostale žitarice, voće, povrće i orašasti plodovi/Alberto Blasetti

Pepeova filozofija zasniva se na dubokom senzibilitetu prema majci prirodi, zemlji i obitelji te beskompromisnom držanju vlastitih uvjerenja i principa. Pepe je oduvijek isticao kako nikada nije odstupao od istih bez obzira na sve izazove koje svake godine iznova nosi prevrtljiva ćud majke prirode. U više od 50 odrađenih berbi, tijekom proizvodnog procesa, Emidio i ostatak obitelji Pepe rade isključivo rukama i nogama. Berba je ručna i selektivna, bere se samo savršeno zdravo grožđe. Bijelo grožđe se gnječi nogama u velikim drvenim kadama. Sam proces odvija se ispred vinarije, uz glazbu, smijeh i dobru zabavu svih članova obitelji.

Promatraču sa strane ovaj veseli skup lako se može učiniti kao svojevrstan ritual čiste sreće. Zapravo, upravo to i jest! Takva metoda osigurava delikatno rukovanje grožđem i nježno gnječenje grozdova. Na taj se način uklanjaju sve neželjene arome, koje nastaju grubim rukovanjem. Crno grožđe Montepulciana rukama se odvaja od peteljki, a rukama se i gnječi, uz minimalnu pomoć košara za prešanje. Mošt se ne filtrira jer Emidio vjeruje kako filtracija oduzima energiju vinu. Netretirani mošt zatim teče u velike betonske spremnike gdje autohtoni kvasci osiguravaju alkoholnu fermentaciju koja počinje spontano i traje u prosjeku 30 do 35 dana.

Pedeset posto svake berbe ostavlja se u arhivi, dok se u podrumu trenutačno nalazi kolekcija od 364 tisuća boca/PD

Beton predstavlja jedan od temelja Pepeove proizvodne filozofije. Betonski spremnici su prirodno i neutralno stanište vina i mjesto koje vinu daje slobodu da se izrazi, bez vanjskih utjecaja. Beton ima sposobnost da bude inertan, neutralan i temperiran te da polako i nježno prati vina. Betonski spremnici koje je Emidio počeo koristiti u prvoj berbi i danas se koriste, a sposobnost tih spremnika da nikad ne stare, spaja vodeće principe Pepeove vinifikacije. Dozrijevanje u drvenim bačvama kod Emidia ne dolazi u obzir jer Emidio nikada nije odstupio od vlastitog uvjerenja kako je vino sve potrebno za rast i razvoj već dobilo iz zemlje.

Od prve berbe 1964. godine pa sve do danas, nakon perioda odležavanja od 36 plus mjeseci, ovisno o procjeni, pedeset posto svake berbe ostavlja se u arhivi, a pedeset posto ide na tržište. Iznimka je jedino Cerasuolo, stilski vrlo specifično vino, koje se na tržište pušta osam mjeseci nakon berbe. Bijela vina koja se pohranjuju u podrum često se puštaju u prodaju nakon otprilike pet godina, a Montepulciano d’Abruzzo nakon najmanje dvadeset godina. U slučaju boca starijih od dvadeset godina, vino se dekantira i puni u novu bocu. Čitav proces se odvija ručno, jednu po jednu bocu dok se uskladištene boce ne puštaju u prodaju dok obitelj nije sigurna da je berba dostigla svoj puni potencijal. Skladištenje i čuvanje boca zahtijeva prilično veliki logistički angažman, s obzirom na to da se u podrumu trenutačno nalazi 364 tisuća boca.

Poštivanje zakonitosti zemlje, razumijevanje kako dugoročno optimizirati zdravlje vinograda i kontinuirano postizati visoku kvalitetu grožđa postala je Emidijeva životna misija i pasivna opsesija.

‘Manje je više’

Emidijev put započeo je u vinogradu gdje je kao maleni dječak najviše vremena provodio sa svojim djedom, kojem duguje gotovo sav svoj nauk. Djedov rigorozni i minimalistički pristup lozi sve više je izoštravao Emidijevo shvaćanje važnosti sinergije makro i mikro elemenata Bogom danog “terroira”. Od svojih početaka pa sve do danas, vinarija njeguje stav “manje je više”, koji nije samo generacijska filozofija obitelji, nego i prepoznatljiva okosnica čitavog brenda. Kao vidljiva potvrda takvog promišljanja, svakako je i činjenica kako u Emidijevoj vinariji još uvijek nema niti jednog stroja osim traktora.

Pepe je na pijedestal Abruzza podigao Trebbiano d’ Abruzzo i Montepulciano d’Abruzzo, lokalne sorte za koje se vjerovalo kako nisu namijenjene za odležavanje/PD

Poštivanje zakonitosti zemlje, razumijevanje kako dugoročno optimizirati zdravlje vinograda i kontinuirano postizati visoku kvalitetu grožđa, postala je Emidijeva životna misija i pasivna opsesija. Emidio čvrsto vjeruje kako samo ona vina koja vješto reflektiraju karakter regije, vinara i čitave njegove familije kroz desetljeća, mogu i moraju nositi pečat jednog lokaliteta. Lokalitet i njegov identitet podjednako nose ljepotu i teret življenja, a upravo takav je i život s vinom. Bilo kakvo drugačije shvaćanje i pristup jednom ili drugom udaljava nas od naše svrhe, koja je poniznost i služenje.

Emidio Pepe, otac talijanske biodinamike i pionir odležanih vina Abruzza, nije samo najtradicionalniji proizvođač vina na međunarodnom tržištu već i vinar oko kojeg postoji čitav kult, a “Pepeova filozofija” danas se više nego ikada prije kopira i slijepo slijedi. Pepe je na pijedestal Abruzza podigao Trebbiano d’Abruzzo i Montepulciano d’Abruzzo, lokalne sorte za koje se vjerovalo kako nisu namijenjene za odležavanje i kreiranje razvijenih i zrelih vina, već za brzi financijski obrtaj. Opće poznata činjenica je kako Talijani strpljenje ne smatraju vrlinom, no čekanje i po dvadeset godina na bocu Pepeovog vina ovom vinaru ne predstavlja problem – što je ujedno i svojevrsna potvrda kultnog statusa i veličine ovog vinara. Pepeova vina danas predstavljaju najčišća i najizražajnija prirodna vina Italije (i šire), a Pepe živuću legendu koju još dugo nitko neće zasjeniti.

Cijeli generacijski niz obitelji Pepe izrađuje domaće tjestenine, peče kruh od vlastite pšenice, cijedi sokove od voća iz vlastitog uzgoja/Alberto Blasetti

Autor: Ivana Valić
31. srpanj 2025. u 22:00
Podijeli članak —

New Report

Close