Ovo su studenti zbog kojih se ne moramo brinuti za našu budućnost

Autor: Ana Maria Filipović Grčić , 06. prosinac 2017. u 08:57
Pobjednički timovi, partneri i pokrovitelji projekta te predstavnici Poslovnog dnevnika/Luka Stanzl/PIXSELL

Žiri je pohvalio sve prezentirane ideje i njihove poslovne planove, a najbolji timovi u svakoj kategoriji dobili su po 10 tisuća kuna.

Treća po redu svečana dodjela nagrada cjelogodišnjeg projekta Hrvatska pamet Hrvatskoj (HPH) u utorak je u CineStar Branimir centar privukla velik broj predstavnika poslovne zajednice i obrazovnih institucija.

Oni su kao članovi žirija svoj glas najboljem studentskom projektu dali tjedan dana ranije, a danas im se i pridružili na proglašenju pobjednika. Naime, projekti su se mogli prijaviti u jednoj od tri kategorije, i to Izvorno hrvatsko, Inovativna Hrvatska te Poduzetna Hrvatska. Žiri je pohvalio sve prezentirane ideje i njihove poslovne planove, ali je po jedna nagrada od 10 tisuća kuna u svakoj kategoriji pripadala samo pobjedničkom timu. No, i drugi su finalisti za svoj trud nagrađeni poklonima partnera.

Inicijativa u pravo vrijeme
"Kad smo prije 3 godine pokretali projekt Hrvatska pamet Hrvatskoj ideja je bila pokazati mladima da za njih u Hrvatskoj ima mjesta. Sada kad vidimo broj onih koji odlaze u inozemstvo, uviđamo da smo bili u pravu pokrenuvši ovu inicijativu, a u tome su nam se pridružili i brojni partneri. Ove je godine na natječaj HPH pristiglo oko 150 projekata što je najbolji pokazatelj da naši mladi imaju želju, volju i znanje. Ako jednog od njih zadržimo u ovoj zemlji, napravili smo veliku stvar za Hrvatsku", na otvorenju dodjele poručio je glavni urednik Poslovnog dnevnika Vladimir Nišević.

Pobjednik prve kategorije Izvorno hrvatsko projekt je DW ormara kojeg su osmislile studentice Petra Pavić, Iva Purgar i Ivana Pribanić. Uz novčanu nagradu, studenticama je omogućena i dvotjedna praksa u Plivi što će im, kako su i sami rekli, pomoći u stjecanju dodatnog vrijednog iskustva. "Sve volimo modu, pa smo razmišljajući što nam nedostaje došli na ideju DW ormara kakav još ne postoji na tržištu. Hvala Poslovnom dnevniku na prilici da pokažemo što znamo", poručile su studentice iz pobjedničkog tima. 

U ovoj se kategoriji od studenata tražilo da razviju novi i prepoznatljiv proizvod te pripadajuću strategiju za njegov plasman na domaćim i stranim tržištima. Odluka o pobjedniku nije bila nimalo laka, komentirali su članovi žirija, jer su i studentice Sanja Radanović idejom hrvatskog vina u hrvatskoj boci te studentice Patricia Peternel, Mia Puh i Petra Pracaić s idejom moderne kućice na drvetu pokazale pravi poduzetnički duh. U kategoriji Poduzetna Hrvatska tražile su se održive ideje i projekti usmjereni na razvoj održivih biznisa, a mogli su se odnositi na otkrivanje novih tržišnih niša ili stvaranja novih poslovnih koncepata utemeljenih na postojećim poslovnim modelima. Projekt Zdrave hrana – iz ljubavi prema sebi proglašen je pobjedničkim u ovoj kategoriji, a nagradu su primili njegovi autori Filip Orešković, Renata Oreč i Petra Mucić.

"Ideja je došla nakon što smo shvatili da nemamo zdrave alternative u studentskoj prehrani, pa smo situaciju odlučili promijeniti našim projektom. Reakcije su dosta pozitivne i vidimo da postoji potencijal. Očekujemo da će se neka od naših rješenja implementirati, a kasnije možda cijeli prijedlog", kazali su pobjednici. Uz njih, u finalu su se natjecali i Hrvojka Babić i Laura Prpić s projektom Igroteke te Adriana Santovac, Marina Kukić i Lara Vukić s idejom uzgoja puževa Mal Snail. Žiri se složio da se redom radi o sjajnim idejama, a o pobjedniku su odlučivale nijanse. Projekti Pizzeria dron, SmartBrush i Vrijeme je novac bili su finalisti u kategoriji Inovativna Hrvatska. Od njih se tražilo da prezentiraju inovativne ideje koje će biti od koristi pojedincima ili tvrtkama te time pomoći dodatnom razvoju Hrvatske i ojačati njezin status na polju inovativnosti u svijetu, ali i ideje koje se odnose na mogućnosti jačeg poticanja inovativnosti među mladima. 

Nagrade za sve finaliste
S obzirom na to da su svi finalisti bili s Ekonomskog fakulteta Zagreb, ova je kategorija na samoj dodjeli nazvana i trijumfom tog zagrebačkog fakulteta. Pobjednicima su proglašeni idejni autori interaktivne i edukativne igre Vrijeme je novac do koje su, kažu, došli na osnovu vlastitog iskustva. "Na maturi su nam nedostajala znanja iz predmeta politika i gospodarstvo, pa smo željeli svim ljudima koji nisu ekonomske struke omogućiti da nauče ta i srodna znanja. Trebalo je vremena dok se dogovorimo u kojem obliku ćemo napraviti naše rješenje, ali isplatilo se. Prezentacija našeg projekta među poslovnim ljudima pomalo je izazvala tremu kod nas, no iskustva su pozitivna i dobili smo podršku i potporu", komentirali su Borna Nikolić, Ana Petrović i Marija Mrvelj.

Osim iznosom od 10 tisuća kuna,  Razvojna agencija Zagreb nagradila ih je i šestomjesečnim programom predinkubacije. Konkurencija su im bili Hrvoje Rezo, David Pandžić i Leon Mrkić koji su osmislili prvi hrvatsku pizzeriju s uslugom dostave uz pomoć drona te Karla Mrdalj, Tea Ožegović i Klara Novosel s idejom SmartBrusha, odnosno proizvoda za oralnu higijenu kakvog još nema na tržištu.  Svim partnerima, predstavnicima tvrtki i obrazovnih institucija istom su prilikom uručene i zahvalnice. Zbor Ekonomskog fakulteta Zagreb Sonus Oeconomicus koji je ove godine proslavio petu godišnjicu postojanja svojim nastupom na dodjeli nagrada HPH pokazao je i da se osim među brojkama, studenti ekonomije sjajno snalaze i u glazbenim vodama. 

Kako je izgledalo žiriranje finalista po kategorijama pogledajte u sljedećim videozapisima:

 

Komentirajte prvi

New Report

Close