Ovo su razlozi koji vas drže noću budnima

Autor: Poslovni.hr , 08. svibanj 2023. u 08:52
Foto: Pixabay

Ljude često frustrira činjenica da se bude svake noći u isto vrijeme, no to je zapravo dobar znak da su naš unutarnji sat i mehanizmi spavanja sinkronizirani.

Buđenje tijekom noći normalan je dio procesa spavanja, no mnogima stvara probleme jer dugo ne uspiju zaspati. Ipak, ne radi se uvijek o insomniji (nesanici). Ponekad su uzročnici jednostavni te ih možete kontrolirati i popraviti svoju kvalitetu sna, piše Ordinacija.

Nakon puberteta san nam se češće prekida. Žene u dobi od 50 godina prosječno se bude 3,7 puta tijekom noći, podaci su sa stranice SleepHub posvećene spavanju.

Navode i kako se san sastoji od ciklusa, a svaki traje od 60 do 120 minuta. Normalno je da smo na kraju svakog ciklusa bliže ‘površini’ prije nego uronimo u sljedeći. Ako nas nešto omete upravo u tom trenu, lako ćemo se probuditi, ali i osjećati prilično budno.  Ljude često frustrira činjenica da se bude svake noći u isto vrijeme, no to je zapravo dobar znak da su naš unutarnji sat i mehanizmi spavanja sinkronizirani, ističe SleepHub.  Najčešći razlozi koji vam prekidaju san su sljedeći, ali nisu nerješivi.

1. Hrkanje 

Ne samo da ćete vjerojatno prekidati partnerov san nego možete probuditi i sami sebe. Mnoštvo je savjeta, uređaja i metoda kako smanjiti hrkanje, no ono može biti i zdravstveni problem pa ako je učestalo, posjetite stručnjaka specijaliziranog za probleme spavanja.

2. Anksioznost 

Muče li vas brojne brige ili samo stalno vrtite današnji pa sutrašnji dan u glavi – teško da ćete se naspavati. Nema lakog niti jedinstvenog rješenja. Možete probati voditi dnevnik spavanja, smiriti se meditacijom, ugodnim druženjem ili šalicom toplog mlijeka prije spavanja.

3. Neudoban krevet  

Fotelje, kreveti na razvlačenje, dječji kreveti, loši madraci – sve to može ometati san, ali i biti pogubno za vaša leđa. Pokušajte zamijeniti jastuk ili pokrivač.

4. Odlazak na toalet 

Iako ste otišli prije odlaska u krevet, morate se ustati u 3 ujutro jer jednostavno ne možete izdržati. Ako vam se ovo često događa, a nakon toga vam je iznimno teško opet zaspati, pokušajte piti manje tekućine nekoliko sati prije odlaska u krevet.

5. Temperatura 

Prostor u kojem spavate ne smije biti topliji od 15-16 stupnjeva Celzijusa za kvalitetan san pa prozračite sobu prije počinka te smanjite grijanje. Ako vam je stalno hladno birajte toplije deke ili pokrivače od posebnih materijala, ali ne palite grijanje!

Komentirajte prvi

New Report

Close