Svake godine u proljeće kada sve procvjeta, nerijetko se dogodi da neiskusni berači, skupljajući bilje iz prirode, zamijene ljekovite ili čak jestive vrste otrovnim. Također, u prirodi i vrtovima često možemo naići na biljke čiji plodovi i cvjetovi bojom i oblikom privlače pažnju. Dodatan problem je što su neke biljke, čiji se jedni dijelovi skupljaju za jelo, zapravo otrovne i u drugim dijelovima sadrže otrovne tvari koje mogu izazvati ozbiljne probleme.
Nemaju sve otrovne biljke podjednak stupanj toksičnosti. On, prije svega, ovisi od vrste i intenziteta aktivnih supstancija biljke (doza čini otrov). Prisustvo otrovnih tvari nije ujednačeno u cijeloj biljci – one su obično lokalizirane u određenim dijelovima biljke (listu, plodu, korijenu), dok ih u ostalim nema. Primjerice, drvo tise je cijelo otrovno, dok kod bagrema ima toksičnih supstancija u cijeloj biljci osim u cvijetu, piše Net.hr.
Važna obavijest:
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Poslovni.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Poslovni.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.Uključite se u raspravu