Ovo su najjači prirodni antibiotici: Možda ih već imate u kući

Autor: Poslovni.hr , 28. lipanj 2023. u 14:30
Foto: Pixabay

Sa saznanjem o ovim moćnim prirodnim antibioticima, možete pružiti podršku svom zdravlju na prirodan način.

U današnje vrijeme, sve veći broj ljudi traži prirodne alternative farmaceutskim antibioticima. Srećom, postoji nekoliko moćnih prirodnih antibiotika koje možda već imate u svojoj kući.

Ovi prirodni antibiotici su biljne supstance koje posjeduju antimikrobna svojstva i mogu pomoći u suzbijanju bakterijskih, virusnih i gljivičnih infekcija. Oni pružaju prirodnu podršku imunološkom sustavu i mogu imati dodatne koristi za opće zdravlje. U ovom tekstu, istražit ćemo neke od najjačih prirodnih antibiotika koje možete pronaći u svojoj kuhinji ili vrtu, piše B92.

Od češnjaka, meda, đumbira, do jabučnog octa i kurkume, ovi sastojci su poznati po svojim ljekovitim svojstvima i mogu biti korisni u prevenciji i tretmanu određenih infekcija. Sa saznanjem o ovim moćnim prirodnim antibioticima, možete pružiti podršku svom zdravlju na prirodan način.

Med kao prirodni antibiotik koji su koristili Egipćani

Med je jedan od najstarijih prirodnih antibiotika koji je koristio čovjek. Egipćani su prepoznali njegove ljekovite moći prije više tisuća godina. Bogat antioksidansima i antimikrobnim svojstvima, med je bio korišten za liječenje rana, infekcija i prehlada.

Egipćani su ga koristili i kao sastojak u raznim lijekovima i melemima. Zahvaljujući visokom sadržaju vodik peroksida, med je efikasan u suzbijanju bakterijskih infekcija. Također, njegova ljekovita svojstva su se koristila za poboljšanje probave, jačanje imunološkog sustava i općeg zdravlja. Danas, i moderna medicina prepoznaje med kao prirodni antibiotik i koristi ga kao dodatak terapiji za određene stanja.

Origano ulje najmoćniji prirodni antibiotik koji ubija sve bakterije

Origano ulje je poznato kao jedan od najmoćnijih prirodnih antibiotika koji se koristi već dugo vremena. Njegova antimikrobna svojstva su neosporna, jer može ubiti različite vrste bakterija.

Aktivni sastojak u origano ulju je karvakrol, koji je poznat po svojoj antibakterijskoj aktivnosti. Ovo ulje se tradicionalno koristilo za liječenje infekcija, posebno respiratornih infekcija.

Također se smatra da origano ulje ima i protuupalna svojstva. Međutim, važno je napomenuti da se origano ulje treba koristiti pažljivo i u skladu s uputstvima, jer može biti vrlo koncentrirano i jakog djelovanja . Također, koristi se i ulje od divljeg origana. Uvijek je najbolje konzultirati se sa stručnjakom prije upotrebe.

Čaj od đumbira je odličan protiv bakterija u organizmu

Čaj od đumbira je jedan od najefikasnijih prirodnih lijekova protiv bakterija u organizmu. Đumbir sadrži prirodne antimikrobne supstance koje mogu inhibirati rast štetnih bakterija. Redovno konzumiranje ovog čaja može pomoći u jačanju imunološkog sustava i borbi protiv infekcija. Đumbir također ima protuupalna svojstva koja mogu ublažiti upale u tijelu.

Kako biste napravili čaj od đumbira, jednostavno narežite svježi korijen đumbira na tanke kolutove, prelijte ga vrućom vodom i ostavite da odstoji nekoliko minuta.

Zaslađivanje medom je opcionalno, ali dodaje dodatnu ljekovitost. Pored ovoga, čaj od đumbira snižava i stres.

Kako napraviti prirodni antibiotik od kurkume

Prirodni antibiotik od kurkume je jednostavno napraviti kod kuće. Kurkuma je začin koji ima snažna antimikrobna svojstva, zahvaljujući aktivnom jedinjenju kurkuminu. Kako biste napravili prirodni antibiotik od kurkume, potrebni su vam sljedeći sastojci: žličica kurkume u prahu, žličica meda i žličica svježe iscijeđenog limunovog soka.

U čašu tople vode dodajte kurkumu u prahu i dobro promiješajte. Zatim dodajte med i limunov sok, i ponovo promiješajte sve dobro. Ova smjesa se može konzumirati svakodnevno, najbolje ujutru na prazan želudac.

Kurkuma je poznata po svojim protuupalnim i antioksidativnim svojstvima, koja mogu pomoći u jačanju imunološkog sustava i borbi protiv bakterija. Međutim, prije upotrebe se konzultirajte sa stručnjakom kako biste bili sigurni da nema kontraindikacija za vaše zdravstveno stanje.

Propolis je najbolji prirodni antibiotik za djecu

Propolis je prirodni proizvod koji se smatra jednim od najboljih prirodnih antibiotika za djecu. Dobiva se od pčela koje sakupljaju smolu s drveća i koriste je za izgradnju i zaštitu košnice.

Propolis sadrži veliki broj aktivnih jedinjenja, uključujući flavonoide, fenole i esencijalna ulja, koja imaju antimikrobno djelovanje protiv bakterija, virusa i gljivica.

Kada se koristi u obliku kapi ili spreja, propolis može pomoći u jačanju imunološkog sustava i prevenciji infekcija kod djece.

Također, ima protuupalno djelovanje i može ublažiti simptome prehlade, kašlja ili upale grla. Propolis je obično dostupan u apotekama i prodavnicama zdrave hrane u obliku ekstrakta ili tinkture. Važno je konzultiratu pedijatra prije upotrebe propolisa kod djece, posebno ako postoji alergijska reakcija na proizvode pčela.

Češnjak je po mišljenju mnogih najjači prirodni antibiotik

Češnjak je je često nazivan “najjačim prirodnim antibiotikom” i mnogi smatraju da ima snažna antimikrobna svojstva.

Ova popularna biljka je bogata jedinjenjem nazvanim alicin, koje je odgovorno za njegove ljekovite efekte. Alicin ima antibakterijsko, antivirusno i antigljivično djelovanje. Smatra se da češnjak može pomoći u borbi protiv različitih infekcija, uključujući prehladu, gripu, infekcije urinarnog trakta i kožne infekcije.

Koristi se u prehrani

Ipak, važno je naglasiti da beli luk nije zamjena za farmaceutske antibiotike u liječenju ozbiljnih infekcija. Njegovo djelovanje nije tako snažno i specifično kao konvencionalni antibiotici. Također, češnjak se koristi u prehrani, a ne kao lijek, pa se može smatrati dopunskom terapijom.

Neželjeni efekti

Treba imati na umu da beli luk može imati neželjene efekte, kao što su probavne smetnje ili alergijske reakcije kod nekih ljudi. Prekomjerna upotreba češnjaka može također uticati na funkciju jetre i interakciju s određenim lijekovima.

Češnjak ima antimikrobna svojstva i može biti koristan kao dodatak zdravoj prehrani i za jačanje imunološkog sustava. Međutim, treba ga koristiti s oprezom i konzultirati se sa stručnjakom prije nego što se upotrebi kao dio terapije za određenu infekciju.

Najčešći mitovi kada su u pitanju prirodne zamjene za antibiotik

Kada su u pitanju prirodne zamjene za antibiotike, postoji nekoliko čestih mitova koje treba razmotriti.

Ne može zamijeniiti farmaceutski antibiotik

Prvo, mit je da prirodne zamjene mogu u potpunosti zamijeniti farmaceutske antibiotike u svim slučajevima. Iako neke prirodne supstance imaju antimikrobna svojstva, one nisu uvijek dovoljno jake ili efikasne za liječenje ozbiljnih bakterijskih infekcija.

Imaju neželjene efekte

Drugi mit je da prirodne zamjene nemaju nikakve nuspojave. Baš kao i kod farmaceutskih antibiotika, neke prirodne supstance mogu izazvati alergijske reakcije ili interakcije s drugim lijekovima. Stoga je važno biti obazriv i konzultirati se sa stručnjakom prije upotrebe.

Ne djeluje trenutno

Još jedan mit je da prirodne zamjene djeluju trenutno. U stvarnosti, prirodni antibiotici obično zahtijevaju vrijeme da bi se postigao efekt, za razliku od farmaceutskih antibiotika koji brže djeluju.

Bitno je napomenuti da prirodne zamjene za antibiotike mogu biti korisne kao dodatak konvencionalnom liječenju ili za prevenciju infekcija. Međutim, u slučaju ozbiljnih infekcija, uvijek je najbolje konzultirati liječnika i slijediti njegove preporuke.

Komentirajte prvi

New Report

Close