Ovo su glavni simptomi rotavirusa, bolest počinje naglo

Autor: Poslovni.hr , 31. ožujak 2023. u 08:28
Foto: Pixabay

Rotavirusi su RNK virusi koji pripadaju obitelji Reoviridae. Ovaj virus je dobio ime “rotavirus” zbog karakterističnog izgleda nalik na kotač kada se gleda pod elektronskim mikroskopom. Ime dolazi od latinske riječi rota, što znači kotač.

Postoji devet grupa virusa, od kojih grupa A izaziva više od 90 posto rotavirusnih infekcija kod ljudi.

Rezervoar je čovjek, a put prenošenja je feko-oralni uz mogući kontaktni ili respiratorni mehanizam prenošenja. Ovi virusi se mogu naći i u kontaminiranoj vodi, piše N1.

Period inkubacije iznosi od 24 do 72 sata. Period zaraznosti traje u toku akutne faze bolesti i kasnije, dok traje izlučivanje virusa. Simptomi uglavnom traju od 4 do 6 dana, a osmog dana od infekcije, rotavirus se obično ne može izolirati iz izmeta.

Općenito, sva se djeca inficiraju rotavirusima u toku prve 2 – 3 godine života, a vrhunac incidence kliničkog obolijevanja je u starosnoj grupi od 6 do 24 mjeseca.

U većini slučajeva, infekcija rotavirusima je asimptomatska, posebno često kod djece mlađe od 3 mjeseca, jer su ona još uvijek zaštićena majčinim antitijelima.

Kod simptomatske infekcije, bolest počinje naglo, s povišenom temperaturom, malaksalošću, povraćanjem, obilnim vodenim stolicama i grčevima u trbuhu.

U odnosu na druge crijevne infekcije dječjeg doba, povraćanje i proljevi su znatno učestaliji, pa postoji mogućnost razvoja teške dehidracije i razvoja stanja šoka.

Komentirajte prvi

New Report

Close