Ovo je simptom raka debelog crijeva kojeg ljudi prvo primijete

Autor: Poslovni.hr , 09. prosinac 2022. u 07:55
FOTO: Pixabay

Rak debelog crijeva najčešća je zloćudna bolest u Hrvatskoj, dok uz rak dojke i pluća spada među tri najčešća oblika raka u svijetu. No, postoji simptom kojeg je moguće prepoznati i time spriječiti razvoj ove opasne bolesti.

Poražavajući su podatci Svjetske organizacije za istraživanje raka, prema kojoj od raka debelog crijeva godišnje oboli gotovo 2 milijuna osoba, a umre 0,95 milijuna. U Hrvatskoj je stanje takvo da godišnje oboli 3600 osoba, a čak 60 % čine muškarci, izvještava Hrvatski zavod za javno zdravstvo.

Ranim otkrivanjem ove bolesti moguće je spriječiti daljnji razvoj iste, a tada su šanse za preživljavanje čak 90 %, prenosi portal Centar Zdravlja.

Problemi o kojima biste trebali obavijestiti svojeg liječnika

Pojava krvi u stolici ne smije se zanemariti. Ako primijetite ovakvu promjenu, obratite se svom liječniku za savjet i pomoć. Nema mjesta za paniku jer krv u stolici može biti i rezultat nekih drugih benignih problema, ali svakako je važno obratiti pažnju. Naime, brojni oboljeli saznaju za dijagnozu tek kada je rak već uznapredovao i proširio se sa debelog crijeva na ostale organe. Zato je brza reakcija na bilo kakve sumnjive promjene iznimno važna!

Liječnici savjetuju da se probir za rak debelog crijeva preporučuje za sve osobe u dobi od 50 do 75 godina starosti budući da postoje izrasline i polipi koji se, ako se otkriju na vrijeme, mogu ukloniti.

Velik problem kod raka debelog crijeva je to što je teško primijetiti simptome, ali kada se pojave, radi se najčešće u promjenama u navici obavljanja nužde. Na primjer, potreba za naprezanjem tijekom pražnjenja crijeva, rijeđa stolica nego inače, krv u stolici ili neobjašnjivi gubitak težine mogu ukazivati na opasnost u tijelu.

Komentirajte prvi

New Report

Close