Ovo je najbolje mjesto za čuvanje luka: Trajat će šest mjeseci i neće se upljesniviti niti omekšati

Autor: Poslovni.hr , 09. travanj 2023. u 09:49
Foto: Pixabay

Luk ima relativno dug rok trajanja, ali se taj rok može i produžiti.

Većina kućanstava stavlja sve u hladnjak kako bi osigurali da traje što duže prije nego što se pojavi plijesan. No, neke namirnice nisu namijenjene hlađenju, a luk je jedna od njih. Evo najboljeg načina za skladištenje luka kako biste bili sigurni da će ostati jestiv do šest mjeseci, piše Express.

Luk ne mora biti u hladnjaku jer nije dobro mjesto za njegovo skladištenje. Hladnjak je hladno i vlažno okruženje, a hladna temperatura uzrokuje da luk pretvori škrob u šećer, što rezultira mekim ili vlažnim lukom. Najbolje mjesto za držanje cijelog luka je tamno, hladno, suho i dobro prozračeno mjesto.

Foto: Pixabay

Mnogi stavljaju luk u kuhinjske ormariće, ali pokušajte odabrati one podalje od štednjaka i pećnice, jer će to uzrokovati oscilacije temperature oko luka i potencijalno stvaranje vlažnog okruženja. Naime, garaže ili podrumi najbolja su mjesta za luk, a ako se pravilno skladišti može trajati i do šest mjeseci.

Nakon odabira lokacije, jednako je važno kako su pohranjeni; prvo uklonite plastičnu ambalažu ili vrećicu u kojoj se nalaze. Ako su u plastičnoj mrežici, trebali biste ukloniti i nju.

“Nikada ne držite ove predmete u zatvorenoj plastici jer će se brzo pokvariti”, objašnjavaju iz Shop Food Wastea.

Foto: Unsplash

Plastične vrećice omogućuju zadržavanje vlage, što može dovesti do plijesni. Visoka razina vlage također može dovesti do toga da počne klijati. Umjesto toga, luk treba držati “u košari ili papirnatoj vrećici” kako bi zrak mogao cirkulirati.

Luk mora disati, pa ako ih želite zadržati, poželjna je mreža ili mrežasta vrećica jer omogućava bolji protok zraka i pomaže u održavanju niske razine vlage. Rupičasta košara ili kanta također je odličan spremnik za luk.

Osim pronalaženja hladnog, suhog i dobro prozračenog prostora, luk držite dalje od izravne sunčeve svjetlosti. Toplina koju stvara sunčeva svjetlost može potaknuti rast plijesni.

Foto: Unsplash

Ipak, ne može se sav luk čuvati na ovaj način, mladi luk treba držati u hladnjaku. Stavite ga u hermetički zatvorenu posudu ili vrećicu kako bi se produljio rok trajanja.

Kako čuvati sirovi, narezani luk

Za razliku od cijelog luka, izrezani luk najbolje je čuvati u hladnjaku u zatvorenoj plastičnoj vrećici ili hermetički zatvorenoj posudi.

Foto: Unsplash

Važno je napomenuti da će voće poput jabuka i krušaka, celera i jaja upiti mirise luka ako se skladišti u njihovoj blizini, stoga provjerite je li luk pravilno zatvoren kako se to ne bi dogodilo. Osim toga, luk može apsorbirati i druge mirise. Ovako pohranjeni izdržat će sedam do 10 dana.

Kako čuvati kuhani luk

Kuhani luk također treba čuvati u hermetički zatvorenoj posudi i staviti u hladnjak. Kao i većina ostataka hrane, kuhani luk izdržat će do četiri dana u hladnjaku.

Koliko dugo luk traje u zamrzivaču?

Zamrzavanje sirovog luka produljuje mu rok trajanja. Započnite s guljenjem luka, sjeckanjem ili rezanjem i stavljanjem u posudu ili vrećicu za zamrzavanje.

Sirovi luk izdržat će do osam mjeseci u zamrzivaču. Kuhani luk može se zamrznuti do 12 mjeseci ako se čuva na isti način, tvrdi All Recipes.

Komentirajte prvi

New Report

Close