Ovo je jedini ispravan način za pripremu jaja, a donosimo i najčešće greške

Autor: Poslovni.hr , 06. ožujak 2023. u 09:16
Foto: Unsplash

Postoje pogreške koje vjerojatno napravite prilikom prženja jaja.

Mnogi vjeruju da se jaja lako pripremaju, ali postoje pogreške koje vjerojatno napravite prilikom prženja jaja.

Jaja su vrlo zahvalna hrana, imaju izvrstan ukus, puni su proteina i vitamina, ali nutricionisti preoručaju nekoliko dodatnih savjeta kako bi vaš doručak bio savršen i imao besprijekoran ukus, piše Story.hr i prenosi Zadovoljna.rs.

Koristite jaja na sobnoj temperaturi

Prije nego što se počnete pripremati, ostavite jaja nakon što ih izvadite iz hladnjaka da dosegnu sobnu temperaturu jer će osigurati da se ne ispari prilikom prženja.

Ne razbijajte jaja u zdjelici za miješanje

Većina nas barem ponekad razbije jaje na rubu zdjele za miješanje ili u samoj zdjeli. Ali pogreška je što sigurno niste znali da tako riskirate da u posudu uđu bakterije s ljuske jajeta.

Također, ovaj postupak može dovesti do toga da dio ljuske jaja padne u posudu.

Pazite na temperaturu

Ne kuhajte jaja na previsokoj temperaturi jer će se tako bjelanjce prekuhati dok čekate žumanjce. Kad voda proključa, smanjite vatru.

Skinite jaja s vatre dok još nisu u potpunosti gotova

Ključno je da jaja tučete u posudi prije nego što ih izlijete u tavu jer proces razbijanja stvara zrak koji vodi do pahuljastih jaja. Sjetite se samo da ih morate skinuti s vatre prije nego što budu potpuno gotove jer će se i dalje nastaviti pržiti u tavi kad ju odmaknete s vatre.

Koristite tavu

Ako pržite jaja, izbor je jednostavan – tava je najbolja opcija. Ona omogućava da jaja lako klize po površini i ostanu cijela.

Koristite dovoljno ulja

Iako se masnoće obično povezuju s nezdravom prehranom, profesionalni kuhari preporučuju da i u tavu s neprianjajućim dnom stavljate istu količinu ulja kao što biste stavili i u običnu.

Razbijate jaja direktno u vodu

Kada pravite poširana jaja, to može uzrokovati odvajanje žumanjca i razvodnjavanje bjelanjca. Tada izgube ukus, ne izgledaju lijepo. Stoga prvo jaje razbijte u manju posudu i prije nego što ga stavite u vodu (kad prokuha), ili ako ga želite dodati u juhu ili neko jelo, žlicom promiješajte. Izgledat će savršeno, kao iz najboljeg restorana.

Ne skidajte ljuske s tvrdo kuhanih jaja odmah nakon kuhanja

Tvrdo kuvana jaja nastavljaju da se kuvaju u ljusci, pa ih je važno staviti u ledenu vodu čim ih skinete sa šporeta. Ova metoda bi trebala olakšati i ljuštenje jaja, a nije nevažno ni što pritom nećete opeći prste.

Začinite kajganu u pravo vrijeme

Neki ljudi veruju da je dodavanje začina prije stavljanja jaja na vatru ispravna metoda, dok drugi čekaju da počne proces pečenja, a treći to rade tek kad su jaja gotova. U pravu su ovi prvi. Dodavanje začina tijekom miješanja garantira mekšu kajganu. Začini imaju više vremena za povezivanje s jajima, stvarajući jače ukuse. Preporuka je posoliti ih 15 minuta prije kuhanja, a ako nemate toliko vremena za čekanje, začinite kajganu prije nego ju stavite na vatru.

Komentirajte prvi

New Report

Close