Popis proizvoda koje bi bilo bolje ne koristiti tijekom tuširanja

Autor: Poslovni.hr , 03. studeni 2022. u 08:39
Foto: Unsplash

Zbog podložnosti stvaranja bakterija, virusa i gljivica.

Neke proizvode ne preporučuje se koristiti tijekom tuširanja zbog podložnosti stvaranja bakterija, virusa i gljivica.

Tvrdi sapuni

Bez obzira gdje i kako odlažete sapun, to je vjerojatno jedan od rijetkih proizvoda koje će većina ljudi koristiti svaki put kad se tušira. Uostalom, smisao kupanja je očistiti se. Ali ako koristite tvrdi sapun, to bi moglo stvoriti problem, prenosi 24 sata.

“Općenito, sapuni su vrlo grubi za kožu zbog visokog pH i natrijevog lauril sulfata koji sadrže. Takav sapun skida prirodna ulja s tijela, ostavljajući kožu čistom, ali iznimno suhom. Osobe sa suhom i osjetljivom kožom trebale bi dvaput razmisliti o njihovoj upotrebi”, savjetuje liječnik Sony Sherpa.

Postoji i pitanje koliko nehigijenski mogu biti, čak i u najboljim uvjetima skladištenja. “Osim što dehidriraju kožu, sapuni mogu sadržavati bakterije, viruse i gljivice koje uzrokuju bolesti. I u najmanju ruku predstavljaju sigurnosnu opasnost kada se nenamjerno ostave na podu kupaonice i mogu uzrokovati nesreće”, dodaje Sherpa.

Foto: Unsplash

Posude za sapun

Koliko god bili oprezni, skliski komad sapuna morate držati negdje gdje neće skliznuti na dno kade kada se ne koristi. Prema stručnjacima, način na koji skladištite sapun također može predstavljati određeni zdravstveni rizik.

“Posude za sapun često nisu pravilno ocijeđene, što ih čini leglom bakterija. Ono što je još gore je to što će se mikroorganizmi čak početi razvijati na sapunu koji je u posudi. Kao rezultat toga, to vas čini podložnima na bakterijske infekcije”, kaže Kristina Hendija, medicinska savjetnica u Beardoholicu.

Električni brijači

Vrijeme tuširanja uključuje mnogo više od samog sapunanja i ispiranja. Također može uključivati postupke njegovanja, kao što su rutine njege kože ili brijanje. Stručnjaci kažu da ako planirate urediti bradu, možda bi bilo najbolje da se držite jednostavne oštrice, a ne sofisticiranog uređaja.

“Električni brijači rade daleko bolje kad briju suhu kosu ili bradu, koja je čvršća i otpornija na snagu rotirajuće oštrice. Najbolje je da samo na brzinu obrijete brijačem glavu i bradu prije nego što uskočite pod tuš. To omogućuje jednostavno čišćenje dlačica s tijela jer će se ošišane dlake koje će vam još uvijek biti oko vrata i na prsima isprati pod vodom”, kaže Jennie Miller, suosnivačica online publikacije o zdravlju i dobrobiti Midss.org.

Uljni proizvodi za kupanje

Kao što je rutina tuširanja svakog drugačija, tako je i broj i vrsta proizvoda koje koristimo tijekom kupanja raznolika. Neki se odlučuju za određene vrste pilinga, dok se drugi razbacuju posebnim šamponima i regeneratorima. Ali ako želite izbjeći higijensku opasnost, stručnjaci kažu da biste se trebali kloniti određenih proizvoda koji bi mogli stvoriti zdravstvene probleme.

“Možda zvuči očito, ali najbolje je izbjegavati korištenje uljastih proizvoda pod tušem. Proizvod se može slučajno proliti po podu tuš kabine ili kupaonskim pločicama, čineći ih skliskima i očito povećavajući šanse da se poskliznete. Čak i ako se smatrate opreznom osobom, isplati li se potencijalno stvoriti opasnost od pada i loma kosti? Bolje biti siguran nego žaliti i odlučiti se za drugu stavku”, savjetuje Hendija.

Gelovi za tuširanje

Iako sapun može biti problematičan, alternative također mogu stvoriti neugodnu situaciju. Zapravo, jedan stručnjak upozorava da biste trebali malo istražiti prije nego što počnete koristiti novi proizvod za kupanje.

“Gelovi za tuširanje mogu predstavljati opasnost pri tuširanju s tvrdom vodom. To je zato što se obično ne pjene u tvrdoj vodi, zbog čega biste mogli primijetiti da vam je koža nakon upotrebe pomalo ‘ljigava'”, kaže Nancy Mitchell, registrirana medicinska sestra s 37 godina iskustva i autor u časopisu Assisted Living.

Čak i ako izbjegavate upadljivo skliske proizvode za tuširanje, možda ne shvaćate koliko neki gelovi za tuširanje mogu biti opasni. “Većina ovih proizvoda također sadrži petrolej kao lubrikant, koji je sam po sebi prilično sklizak. Ako se ovi gelovi proliju po kadi ili tuš kabini, to bi također moglo stvoriti opasnost od sklizanja i za vas i za osobu koja se tušira nakon vas”, kaže ona i dodaje da je to posebno opasno za ljude starije dobi.

Lufa

Kada se radi o osjećaju čistoće, piling lufom ostavlja kožu svilenkasto glatkom. Međutim, nažalost, one također mogu brzo postati prilično neugodan dio vašeg iskustva tuširanja.

Foto: Unsplash

“Plijesan se podjednako može zadržati u lufama i spužvama, kao i mrtve stanice kože i ostaci prljavštine i ulja koje ribamo s tijela”, kaže dr. Gretchen W. Frieling.

Dodaj da to može uzrokovati infekciju ako perete otvorenu posjekotinu, zarobiti bakterije u vašim porama. Što se tiče sapunanja, Frieling je primijetila da je najbolje uzeti stvar u svoje ruke – doslovno.

“Naše ruke su najdostupniji alat. Lako se čiste i, ako se pravilno operu prije nego što tijelo nasapunate željenim proizvodom za kupanje, izloženi ste manjem riziku nego da koristite spužvice ili lufe”, objašnjava.

Komentirajte prvi

New Report

Close