Ova voćka je razlog zašto najzdraviji ljudi na svijetu ne znaju za rak i žive sto godina

Autor: Poslovni.hr , 07. travanj 2023. u 10:54
FOTO: Pixabay

Članovi Hunza naroda žive i do sto godina, rak im je potpuna nepoznanica, a tvrde i da im žene mogu lako zatrudnjeti nakon 65.godine života. A, sve ovo mogu zahvaliti svom načinu života i prehrani.

I, dok moderna medicina svakim danom sve više napreduje i pokušava pronaći lijekove za teške bolesti, jedan narod podno Himalaja gotovo nikada nije bolestan, a za rak gotovo nisu ni čuli. Radi se o narodu Hunza. Mnogi članovi ovog naroda sa sjevera Pakistana dožive stotu godinu života, a smatra ih se i jednim od najsretnijih naroda na svijetu. Sami Hunze za sebe kažu da su potomci vojnika Aleksandra Makedonskog koji ga u nekom trenutku više nisu mogli pratiti pa su ostali živjeti na Himalaji. Neobično je to što Hunze izgledom više podsjećaju na Europljane jer su puno svjetlije puti od svojih susjeda, a jezik im je sličan baskijskom. Cijeli se svijet sada pita koja je tajna njihovog uspjeha i dugovječnosti.

Naime, oni tvrde da je zdravo kupati se u hladnoj vodi, čak i kada je vani zima. A, ono što navode kao ključ njihovog zdravog života, jedna je voćka. Radi se o marelici koju konzumiraju u ogromnim količinama. One su prepune vitamina B-17 koji je poznat kao borac protiv raka. Također, dva do četiri mjeseca tijekom godine ne jedu ništa već samo piju sok od marelice. Uživaju i u sušenim marelicama koje su bogate beta-karotenom te štite stanice od oštećenja. Osim što su prepune korisnih vitamina, marelice su dobre za zdravlje srca jer pomažu pri snižavanju kolesterola te čuvaju zdravlje kože, prema Ordinaciji.hr. Također, marelice su jedan od najboljih izvora kalija. Zapravo, jedna porcija marelica mogla bi osigurati gotovo jednu četvrtinu nečijih dnevnih potreba, tvrde iz Medical News Today.

Ovaj narod čak tvrdi da njihove žene mogu bez problema zatrudnjeti i nakon 65. godine života, a sve zahvaljujući njihovom drugačijem načinu života. Budući da ovaj narod živi u zabačenim planinskim dijelovima, sami uzgajaju svoju hranu – bez pesticida. Njihova je prehrana većinom vegetarijanska. Jedu obilje povrća, žitarica i voća i to kroz dva obroka dnevno – i doručak i ručak. Hranu jedu  sirovu ili kratko kuhanu tako da svi nutrijenti ostaju sačuvani. Također, Hunze se ne prejedaju. Pojedu onoliko hrane koliko je njihovom organizmu potrebno te se s hranom ne razbacuju jer znaju koliko je teško doći do nje.

Hunze su u izvrsnoj tjelesnoj formi zahvaljujući napornu fizičkom radu koji obavljaju na svježem i čistom planinskom zraku. Poznato je da ovaj narod prakticira i tehnike disanja te meditaciju i jogu. Kada njihovo tijelo to zahtijeva, odmaraju se i relaksiraju.

Komentirajte prvi

New Report

Close