Ova tri prirodna sastojka vaši su saveznici za uklanjanje plijesni

Autor: Poslovni.hr , 27. ožujak 2023. u 13:14
Foto: Unsplash

A sigurni su i za ukućane i za okolinu.

Postoji mnogo komercijalnih proizvoda koji su učinkoviti za uklanjanje plijesni, ali mnogi od njih sadrže jake kemikalije koje mogu biti jednako štetne kao i sama plijesan. Ipak, postoji nekoliko načina da se riješite plijesni na prirodan način, piše Klixba.

Uklonite plijesan pomoću octa

Alkoholni ocat je blago kiseli proizvod koji čisti i dezinficira. Također može uništiti 82 posto vrsta plijesni. Možete ga sigurno koristiti na većini površina, a njegov neprijatan miris brzo nestaje.

Ulijte nerazrijeđeni alkoholni ocat u bocu s raspršivačem. Budući da alkoholni ocat sadrži samo oko 20 posto octene kiseline, dodavanje vode čini ga manje učinkovitim. Poprskajte ocat po pljesnivoj površini i ostavite sat vremena. Na kraju obrišite područje vodom i ostavite da se površina osuši. Svaki miris octa trebao bi nestati u roku od nekoliko sati.

Uklonite plijesan pomoću sode bikarbone

Od upijanja mirisa u hladnjaku do ublažavanja žgaravice, soda bikarbona ima brojne namjene u kući. Sigurna je za ukućane i kućne ljubimce, a ne samo da uklanja plijesan, već i upija vlagu koja privlači plijesan.

Dodajte jednu četvrtinu kašike sode bikarbone u bocu s raspršivačem vode i protresite dok se ne otopi. Poprskajte plijesan otopinom sode bikarbone i vode, a zatim četkom za ribanje uklonite plijesan. Isperite površinu vodom kako biste uklonili sve ostatke. Na kraju ponovno poprskajte i pustite da se površina osuši bez brisanja.

Uklonite plijesan s limunom

Limun je prirodni dezodorans, antiseptik, izbjeljivač, sredstvo za uklanjanje mrlja i sredstvo za čišćenje, koje može ukloniti i plijesan.

Visoka koncentracija kiseline u limunu razgrađuje plijesan, olakšava njeno uklanjanje i ostavlja za sobom dezinficiranu površinu. Iscijedite sok od tri do pet limuna u čašu i prelijte preko plijesni. Ostavite da odstoji pet minuta, a zatim obrišite površinu vlažnom krpom.

Komentirajte prvi

New Report

Close