Kako su se izborili za 2,3 milijuna kuna: Imperativ im je promjena prehrambenih navika

Autor: Lucija Špiljak , 23. ožujak 2022. u 15:10
Vodeći tim BiteMe Butritiona Edo i Luka Mujkić, Petra Mihalić i Sandra Bortek/GORAN STANZL/PIXSELL

Organske poslastice svježom investicijom Feelsgooda jačaju na globalnom putu.

Feelsgood, prvi hrvatski fond rizičnog kapitala za investiranje s društvenim učinkom, uložio je 300.000 eura (2,25 milijuna kuna) u zagrebački startup BiteMe Nutrition, specijaliziran za proizvodnju sirovih energetskih biopločica i biokolačića od organski uzgojenih sastojaka, bez glutena, aditiva i dodanih šećera.

Investicija će im pomoći da njihovi 100% prirodni proizvodi budu dostupni na još više prodajnih mjesta i tržišta.

Povezanost s okolišem
Suosnivači i djelatnici BiteMe Nutritiona razvili su kategoriju proizvoda zdravog međuobroka s, kažu, izvanrednim nutritivnim svojstvima i sastojcima. Startup je među prvima u svijetu koji uspješno proizvodi prirodnu funkcionalnu hranu, a ističu da su usmjereni na održivu proizvodnju i strogo kontrolirani organski uzgoj svih sastojaka, s minimalnim utjecajem na okoliš.

U manje od dvije godine probili su se na domaće i sedam međunarodnih tržišta – u Hrvatskoj, Sloveniji, UK-u, Njemačkoj, Poljskoj, Hong Kongu, Grčkoj i Estoniji. U njih je prva uložila slovenska obiteljska tvrtka Medex, što je doprinijelo snažnoj prisutnosti proizvoda brenda BITE ME (Raw Bar i Lava Cookies) i na susjednom tržištu.

Iz startupa kažu da ulaganje Feelsgooda za njih predstavlja priznanje za dosad ostvarene rezultate, ali i poticaj da nastave graditi priču kojom žele potaknuti promjene u prehrambenim navikama aktivnih osoba na globalnoj razini.

Šarlah

BiteMe Nutrition postao je vrijedan član našeg raznovrsnog portfelja te je dokaz da je i na ovim prostorima moguće razviti sjajne proizvode za globalnu publiku.

“Vjerujemo da dinamičan stil života zahtijeva kvalitetnu prehranu svaki dan, čak i kad nismo u prilici imati cjelovit obrok. I tu BITE ME proizvodi nalaze savršenu namjenu.

No, osvještavanje koliko su važni visoki standardi kvalitete u prehrani te prirodne bezglutenske namirnice samo je dio naše svrhe, ali i šireg razumijevanja povezanosti s okolišem”, istaknuo je Edo Mujkić, suosnivač i izvršni direktor BiteMe Nutritiona.

Energičan ritam
Feelsgood od početka ističe da im je misija ulaganje u mlade i perspektivne tvrtke u Hrvatskoj i Sloveniji koje svojim poslovanjem donose pozitivnu promjenu u društvu, pritom zadovoljavajući barem jedan globalni cilj UN-a za održivi razvoj. Fond je u cijelosti razvijen u Hrvatskoj, a i sav investicijski kapital od otprilike 30 milijuna eura nalazi se ovdje.

“Drago nam je da lanjski energični tempo novih investicija nastavljamo i u 2022. BiteMe Nutrition postao je vrijedan član našeg raznovrsnog portfelja te je dokaz da je i na ovim prostorima moguće razviti sjajne proizvode za globalnu publiku.

Svidjela nam se njihova hrabrost i strast, ali i odlučnost da dokažu da su naša dobrobit i zdravlje usko povezani s očuvanjem prirode i okoliša.

Tu je i predanost fonda Feelsgood ulaganju u kompanije koje promiču jednakost spolova, s obzirom na to da je Petra Mihalić suosnivačica BiteMe Nutritiona”, rekao je Feelsgoodov voditelj tržišta Slovenija Tilen Šarlah.

Feelsgood je lani u studenom i prosincu krenuo s ulaganjima u nekoliko domaćih startupa – uložili su 1,2 milijuna eura u Mindsmiths koji se bavi AI rješenjima temeljenim, zatim 1,3 milijuna eura u hrvatski startup BE-ON specijaliziran za financijsko savjetovanje građana u financijskim poteškoćama i pomoć blokiranima, te 5,6 milijuna u agrotehnološku tvrtku Agrivi.

Ukupna nedavna investicijska runda u BiteMe Nutrition iznosila je 330.000 eura, pri čemu je Feelsgood kao vodeći investitor izdvojio spomenutih 300.000, dok su u krugu sudjelovali i fizički ulagači, uključujući Igora Draškovića, aktivnog ulagača u veganske brendove te suvlasnika i izvršnog direktora DRACO-a, te Maju Švener, poduzetnicu i osnivačicu portala ličila.si

Komentirajte prvi

New Report

Close