Oprez: Jedna jutarnja navika može biti uzrok povišenog krvnog tlaka

Autor: Poslovni.hr , 17. studeni 2022. u 13:39
Foto: Pixabay

Ono što se nekada smatralo dobrom navikom čini više štete nego koristi.

Koristite li vodu za ispiranje usta ujutro? Ovo možda nije dobra ideja, otkrivena je nevjerojatna povezanost s njihovom upotrebom i visokim krvnim tlakom, piše B92.

Vrlo je važno voditi računa o oralnoj higijeni, ali upotreba tekućina za ispiranje usta možda nije najbolja ideja. Naime, nedavna istraživanja su pokazala da upotreba nekih tekućina za ispiranje usta može izazvati porast krvnog tlaka. Ono što se nekada smatralo dobrom navikom čini više štete nego koristi.

Kako je to moguće?

Kao i crijeva, usna šupljina sadrži kombinaciju dobrih i loših bakterija, a uravnotežen mikrobiom usne šupljine pomaže u održavanju zdravlja. Prema istraživanju objavljenom u časopisu Frontiers in Cellular and Infection Microbiology, ta ravnoteža može biti narušena upotrebom tekućine za ispiranje usta.

Dobre bakterije u usnoj šupljini omogućavaju pretvaranje dijetalnih nitrata (obično u povrću) u azot-oksid, a ovaj molekula pomaže u održavanju zdravih vrijednosti krvnog tlaka. Problem je u tome što neke vodice za ispiranje usta sadrže antiseptičku supstancu zvanu klorheksidin, koja može ubiti bakterije koje proizvode azot-oksid u ustima. Studija u kojoj je sudjelovalo 26 ispitanika pokazala je da je upotreba vode koja sadrži klorheksidin dva puta dnevno tijekom tjedan dana bila povezana sa značajnim povećanjem gornjeg tlaka.

Dobre vijesti

“Znamo da nitko ne može biti dobro bez adekvatne količine azot-oksida u tijelu. S druge strane, više od 200 milijuna Amerikanaca svakodnevno koristi antiseptičku vodicu za ispiranje usta, koja uništava dobre bakterije koje pomažu u stvaranju azotnog oksida. Ono što se nekada smatralo dobrom navikom i danas više šteti nego koristi” rekao je rukovodioc studije prof. Nathan Bryan dodajući da bi njihovo otkriće moglo i objasniti zašto dvije od tri osobe s visokim krvnim tlakom ne uspijevaju kontrolirati krvni tlak lijekovima.

Dobra vijest je da su znanstvenici otkrili da se dobre bakterije vraćaju u usnu šupljinu nakon prestanka upotrebe tekućine za ispiranje usta klorheksidinom.

Komentari (1)
Pogledajte sve

A što je to <span style=”background-color: #ffffff;”>azot-oksid? U HR jeziku taj pojam ne postoji, pa ste se mogli potruditi prevesti, a ne samo copy/paste. Tako ste mogli i za zrak napisati vazduh, pa tko zna zna. </span>

New Report

Close