Obratite pažnju: Deset simptoma koji ukazuju da vam je zdravlje narušeno

Autor: Poslovni.hr , 23. lipanj 2023. u 11:47
Foto: Pixabay

Mnoge promjene u organizmu jesu trenutne i nisu opasne po zdravlje. Ipak, postoje situacije koje ne bi trebali ignorirati, jer zdravlje može biti ozbiljno ugroženo,

Za očuvanje dobrog zdravlja ključno je da osluškujemo svoje tijelo, jer ono ponekad može slatil vrlo suptilne znakove da su mu neke funkcije narušene.

Što su tegobe slabije i vrlo lako im se može naći razlog zašto su nastale, skloniji smo ih više zanemarivati. Srećom, mnoge promjene u organizmu jesu trenutne i nisu opasne po zdravlje. Ipak, postoje situacije koje ne bi trebali ignorirati, jer zdravlje može biti ozbiljno ugroženo, piše Klixba.

Znojenje

Osim ako niste u menopauzi, iznenadno i pretjerano znojenje tijekom noći nije normalna pojava i može biti simptom karcinoma.To je zato što neki tumori mogu rasti vrlo brzo, pa mogu dovesti do prekomjernog reagiranja tijela koje se može pokazati kao obilno znojenje.

Modrice

Kada se modrice javljaju često na više različitih dijelova tijela i bez razloga, trebali bi se obratiti liječniku. Osim učestalosti, bitna je i veličina modrice, kao i pojava krvarenja sa sluznica, na primjer usne šupljine, probavnog trakta, prisustvo krvi u mokraći ili stolici…

Govor

Otežan govor ili “miješanje” riječi mogu biti znak moždanog udara, ali i drugih neuroloških oboljenja, od kojih se ovaj simptom najčešće javlja kao posljedica multiple skleroze.

Nokti

Plave nijanse na noktima mogu pokazati da nemate dovoljno kisika, probleme sa srcem ili plućima. S druge strane, blijedi nokti povezuju se s anemijom, srčanim problemima ili bolestima jetre.

Apetit

Gubitak apetita može biti rani znak raka jajnika, posebno ako se uz to još javlja nadutost, bol u karlici i problemi s mjehurom.

Rukopis

Promjena rukopisa (sitniji, krupniji) može biti znak neurološkog problema, poput Alzheimerove ili Parkinsonove bolesti, pa čak i tumora mozga.

Kašalj

Ako stalno kašljete tijekom noći, a pritom se ne oporavljate od neke prehlade i nemate astmu, kašalj noću može da bude rani znak srčanih problema. Moguće je da se tekućina nakuplja u plućima, a kada ležite duže vrijeme, iritira vas da kašljete.

Glavobolja

Jaka glavobolja koja se javlja iznenada, može biti znak krvarenja u mozgu, pucanja krvnih žila, moždanog udara ili meningitisa.

Utrnulost

Osjećaj kao da vas neko bocka iglama po jednoj ruci, koji traje duže od pola sata i praćen je vrtoglavicom ili mučninom, može biti simptom srčanog udara.

Glas

Ako hrapav glas traje duže od tri tjedna, može biti znak vraćanja kiseline iz želudca do jednjaka, što zatim iritira grlo. Hrapav glas može biti i rani simptom raka grla.

Komentirajte prvi

New Report

Close