Novi život frankopanskih kaštela

Autor: Marta Duić , 11. veljača 2020. u 22:00
Frankopanski kaštel Krk

Projekt obnove krenuo je 2005. godine, a vrijedan je 61 milijun kuna.

Kulturno-turistička ruta Putovima Frankopana koja obuhvaća 17 kaštela i tri sakralna objekta na području od Krka preko Vinodola do Gorskog kotara, koji su bili u vlasništvu ili povezani s Frankopanima, spremna je za posjetitelje.

Ovaj projekt vrijedan 61 milijun kuna pokrenut je 2005. godine u čast krčkim knezovima koji su obilježili više od pet i pol stoljeća hrvatske povijesti te s ciljem obnove, očuvanja, zaštite i održivog korištenja materijalne i nematerijalne baštine. Ruta je projekt Primorsko-goranske županije (PGŽ) i objedinjuje prirodnu, kulturnu, gastronomsku i turističku ponudu županije te ukazuje na povezanost hrvatske srednjovjekovne povijesti s europskim krugom.

Trenutno je u tijeku treća faza koja je s 47,3 milijuna kuna financirana bespovratnim sredstvima iz strukturnih fondova EU, a završetak projekta očekuje se u veljači iduće godine. Kako bi se građane potaknulo na obilazak rute Putovima Frankopana, izrađena je aplikacija, izdan vodič Prijatelj po putu, a tiskana je i fotomonografija koja daje temeljit uvid u život Frankopana – od običaja i mode, kulture i arhitekture do prava. Kako bi se s baštinom Frankopana upoznala i djeca, u školama PGŽ idućih će se mjeseci organizirati kvizovi, pričaonice i radionice.

Komentirajte prvi

New Report

Close