Novi urednik Novinara ‘ne želi repove’

Autor: Saša Paparella , 26. travanj 2016. u 22:00
Zgrada HND-a

Ž. Valentić ne prihvaća dužnost dok se ne riješi njegova žalba.

Iako je Središnji odbor Hrvatskog novinarskog društva još prije dva tjedna izabrao Željka Valentića za glavnog urednika cehovskog glasila Novinar i portala HND-a, a Vladimira Lulića (po treći put zaredom) za glavnog tajnika HND-a, priča o njihovu izboru još nije gotova.

Naime, Valentić – koji se također natjecao i za glavnog tajnika HND-a- kaže da ne želi prihvatiti uređivanje Novinara jer "ne želi repove" i inzistira da se prethodno sve pritužbe oko izbora rasčiste. Namjerava se žaliti na izbor Lulića, no tvrdi da je u tome onemogućen jer od Središnjeg odbora još nije dobio obavijest i zapisnik, a koje mu je navodno obećao poslati Saša Leković, predsjednik HND-a. "Nemam ništa protiv Lulića kao čovjeka i novinara, ali smatram da je u dosadašnjem mandatu loše radio posao glavnog tajnika. A ako moja žalba ne bude uvažena i Lulića potvrde za glavnog tajnika u trećem mandatu, ja onda ne želim biti urednik Novinara, a možda i napustim  HND", najavio je Valentić.

Prozvani Saša Leković napominje da je "dosadašnji glavni tajnik Lulić izabran u regularnoj proceduri većinom od 15 glasova od ukupno 25 članova Središnjeg odbora. Kad sam Valentića obavijestio da je izabran za glavnog urednika, te zamolio da dođe na razgovor o poslu koji treba preuzeti, odgovorio je da to ne želi učiniti jer je nezadovoljan činjenicom da je Lulić ponovo izabran. Upozorio sam ga da je riječ o dva odvojena natječaja te da se kao kandidat za glavnog tajnika može žaliti ukoliko misli da je postupak izbora bio neregularan, ali to ne može utjecati na rezultat drugog natječaja.

S obzirom na to da je Valentić i nakon tog upozorenja ponovio da odbija raditi posao za koji je izabran dok je Lulić glavni tajnik bit će provedena odgovarajuća procedura u vezi njegove odluke", rekao nam je Leković. Odgovarajući na Valentićeve optužbe, kaže da "zapisnik sa sjednice bilo kojega tijela HND-a postaje važeći tek kada ga na sljedećoj sjednici usvoji to tijelo". Leković nam je potvrdio da je od 10 članova Uređivačkog odbora Novinara nakon izbora  Valentića za glavnog urednika četvero njih najavilo istupanje iz tog tijela. "Nezadovoljni su činjenicom da je Središnji odbor izabrao Valentića a ne dosadašnjeg urednika Ivicu Buljana koji je dobio najviše glasova Uređivačkog odbora", kaže Leković.  

Komentirajte prvi

New Report

Close