Ne bacajte božićno drvce: Ovo su izvrsni načini uz koje ćete ga iskoristiti u vašem vrtu

Autor: Poslovni.hr , 31. prosinac 2022. u 09:14
Foto: Lovro Domitrovic/PIXSELL

Od malča do ukrasa, recikliranjem umirućeg stabla imat će mnoge korisne namjene u vrtu i kući.

Prava božićna drvca donose blagdansku zabavu i radost u domove diljem svijeta u prosincu, ali mnogi nisu sigurni kako ih se riješiti nakon što proslave završe. Stručnjak za vrtlarstvo podijelio je svoje najbolje savjete o tome kako se božićna drvca mogu dobro iskoristiti u vašem vrtu, piše Express.

Kako tvrdi, umjesto da rabljeno božićno drvce šaljete na odlagalište, postoji nekoliko boljih načina na koje možete reciklirati staro drvce i dobro ga iskoristiti u vrtu. Od malča do ukrasa, recikliranjem umirućeg stabla imat će mnoge korisne namjene u vrtu i kući.

“S vašim pravim božićnim drvcem možete učiniti mnogo više osim što ga možete baciti. Nakon što drvo ispuni svoju blagdansku svrhu, može se reciklirati i koristiti za vrtlarstvo ili zanatske projekte. Produljenje životnog vijeka vašeg božićnog drvca ne samo da će vam omogućiti da ga maksimalno iskoristite, već je i dobro za okoliš”, kaže Chris Bonnett, osnivač Gardening Expressa.

1. Napravite malč

Božićna drvca mogu postati fantastičan malč koji se može koristiti oko baze svih vrtnih biljaka. Malčiranje ima brojne prednosti – može pomoći u zaštiti biljaka i spriječiti eroziju tla koja se često događa nakon jake kiše.

Ako vrtlari malčiraju korijenje zimzelenog drveća, crnogorice, nježnih trajnica i nježnog grmlja, to također može spriječiti smrzavanje tla u hladnim razdobljima.

“Iskoristite svu organsku tvar iz božićnog drvca tako da ga pretvorite u prirodni malč. Borovo drvo i iglice izvrsni su materijali za izradu malča. Pustite stablo da se osuši, stavite grane u sjeckalicu za drva te potom pustite da se osuši prije nego što je upotrijebite za malčiranje oko vašeg drveća, biljaka i grmlja. Ako nemate sjeckalicu, borove iglice također dobro funkcioniraju jer se brzo suše, ali se sporo razgrađuju”, objašnjava Chris.

Foto: Pixabay

Kako bi božićno drvce pretvorili u malč, vrtlari će morati koristiti sjeckalicu. Pazeći da nosite zaštitnu opremu (naočale i rukavice), trebate odrezati grane s debla i jednu po jednu staviti u sjeckalicu. Deblo će obično biti predebelo da bi se stavilo u sjeckalicu – ono se može osušiti za upotrebu na otvorenoj vatri, peći na drva ili ložištu.

2. Iskoristite drvnu građu za staze

Ako vrtlari planiraju usitniti božićno drvce i iskoristiti ga za malčiranje, onda mogu i dio te drvne građe odvojiti i za popunjavanje vrtnih staza, kaže stručnjak.

Foto: Unsplash

“Sloj drvne građe spriječit će korov, zadržati vlagu u tlu i stvoriti teksturu u vrtu”, kaže Chris.

3. Koristite grane kao izolaciju i posadite kolce

Ako vrtlari skinu grane s debla, one se mogu koristiti za zaštitu nježnih biljaka od mraza i hladnog vremena. Jedan od načina da to učinite je da napravite okvir od grana i prekrijete ga tkaninom za zaštitu od smrzavanja.

Foto: Pixabay

Grane se mogu saviti u luk koji zatim prekrijete tkaninom kako biste zaštitili osjetljive biljke ili ih savijati zajedno kako biste oblikovali oblik wigwama preko većih biljaka. Provjerite jeste li učvrstili tkaninu kako je ne bi otpuhalo tijekom vjetra.

Osim za izolaciju, grane božićnog drvca mogu poslužiti i kao kolčići koji će biti potpora za vaše vrtne biljke.

“Očistite grane od iglica i koristite ih za podupiranje nježnih i mladih biljaka tijekom zimskih vjetrova i mraza. Kako biste spriječili ozljede korijena, postavite kolce oko desetak centirmetara od stabljike biljke. Imajte na umu da kolac postavite pod kutom kako bi biljka bila bolje zaštićena od vjetra”, objašnjava Chris.

4. Napravite sklonište za životinje

Vrtlari mogu privući i pomoći životinjama ostavljajući stablo u vrtu preko zime. To će pružiti sklonište za male životinje i ptice u kojima će se tamo ugnijezditi tijekom oštrih vremenskih uvjeta. Vrtlari također mogu objesiti hranu za ptice, kriške voća ili kolačiće od sjemenki na grane kako bi osigurali grickalice za životinje.

Komentirajte prvi

New Report

Close