Nautika ima sve preduvjete da postane okosnica brendiranja Hrvatske

Autor: Promo , 25. rujan 2021. u 08:33
Foto: Matija Habljak / Pixsell

Hrvatska danas našoj mladeži može pružiti više nego ikad prije zahvaljujući projektu ACI Sail.

Brendiranje država kao alat strateškog razvoja nacionalne konkurentnosti sve je prisutniji pojam u javnom diskursu. Iako Republika Hrvatska službeno ne provodi jednu ovakvu strategiju s ciljem jačanja prepoznatljivosti, mnogi će se složiti kako hrvatski sportaši još od samog osamostaljenja spontano postavljaju neke od temelja prepoznatljivosti Hrvatske u svijetu. Osim sporta, prepoznatljivosti Republike Hrvatske dakako doprinosi turizam, pri čemu se upravo nautika ističe kao savršen spoj sporta i turizma, koji nedvojbeno ima sve preduvjete da postane ključan dio potencijalne strategije brendiranja Republike Hrvatske. Štoviše, brendiranje Hrvatske kao jedriličarske destinacije može uvelike obogatiti hrvatsku turističku ponudu, produžiti sezonu i dovesti novu vrstu klijentele na našu obalu. O tome su na panelu „Sportaši kao Brend“, na ovogodišnjem Weekend Media Festivalu govorili Ivica Kostelić, hrvatska skijaška legenda, Ivan Kljaković Gašpić, profesionalni jedriličar i voditelj projekta ACI Sail te Dubravko Šimenc, višestruki osvajač olimpijskih, svjetskih i europskih medalja u vaterpolu, pod moderatorskom palicom Brune Kovačevića.

„Glavna snaga sporta je ta da svima pruža jednake mogućnosti, što u drugim društvenim sferama i nije slučaj. Za mene je ljepota sporta u tome kad netko iz siromašne zemlje pobijedi predstavnika zemlje koja je velesila. Najslađe je kada dođete u Švicarsku, hram skijanja i svjedočite tome da jedan “čovjek s asfalta” pobijedi“, istaknuo je Ivica Kostelić, višestruki osvajač olimpijskih medalja u alpskom skijanju i jedriličar te nadodao kako upravo ti vrhunski rezultati u specifičnim hrvatskim dresovima stvaraju to da „primjerice jedan Kanađanin vidi uzorak hrvatske šahovnice na navijačkim rekvizitima i odjeći te odmah zna da je riječ o Hrvatima“.

Ivica je također istaknuo kako je jedrenje izrazito poseban sport, kako za tijelo, tako i za um. Pritom ističe kako bi Hrvatska trebala po uzoru na Francusku u svoje primorske regije uvesti jedrenje kao školski predmet. S njime je suglasan bio i Ivan Kljaković Gašpić, bivši olimpijac i europski prvak te voditelj projekta ACI Sail. „Zahvaljujući povoljnoj klimi, naših tisuću otoka i prirodnim bogatstvima, Hrvatska ima ponajbolji domaći teren za nautiku na cijelom svijetu i to svakako trebamo iskoristiti. Smatram da u našem moru trebamo više uživati i da bi svakako bilo vrlo poželjno da što više djece i mladih malo više uđu u jedrenje kao sport i način života jer tako definitivno možemo kao zemlja postići velike stvari“ ističe Ivan.

Pritom nadodaje kako „Hrvatska danas našoj mladeži može pružiti više nego ikad prije zahvaljujući projektu ACI Sail. Ovaj projekt nautičke izvrsnosti ima za cilj pozicionirati Hrvatsku u najelitniji svjetski nautički krug te zemlju učiniti pravom nautičkom velesilom“, naglašava Ivan Kljaković Gašpić.  U sklopu toga, ACI Sail ima ekskluzivno i jedinstveno partnerstvo s tvrtkom Nautor’s Swan, renomiranim proizvođačem najluksuznijih jedrilica na svijetu. ACI Sail tako raspolaže jednom od najimpresivnijih flota ClubSwan 36 jedrilica, ponajboljih svjetskih plovila u ovoj kategoriji. Uz to, u Splitu je smješten jedini u svijetu ClubSwan 36 trening centar, u kojem svi zainteresirani imaju priliku postati ovladati ovim jedrilicama i natjecati se na najelitnijim svjetskim regatama na lokacijama poput Palma de Mallorce (Španjolska), St. Tropeza (Francuska) ili Porto Cerva (Italija).

„Ovaj projekt nedvojbeno predstavlja važan iskorak za hrvatsku nautiku, postavljajući ju na najveću scenu i među najelitnije društvo. Budući da se nautički turizam pokazao izuzetno sigurnim i otpornim na pandemiju, nikako ne smijemo propustiti priliku da iskoristimo ovaj pozitivan trend i naša prirodna bogatstva te brendiranje naše zemlje usmjerimo građenje prave nautičke velesile – kako u sportskom, tako i u turističkom smislu“, zaključio je Ivan Kljaković Gašpić.

New Report

Close