Nakon pauze za ručak raste produktivnost zaposlenika

Autor: Stjepan Škramić , 26. listopad 2012. u 09:33
Zabrana pauze tijekom radnog vremena vodi u 'pregrijavanje'

Pauzu za ručak od sat i pol ne možemo smatrati odmorom, no kratki predasi smanjuju razinu stresa u zaposlenika.

Uvriježeno je mišljenje da je odmaranje na poslu zabušavanje.

Međutim, to nije istina: odmor je potreban svima jer samo odmoran čovjek može kvalitetno raditi svoj posao. Kriza je, pada promet, klijente je lakše izgubiti, zaposlenici moraju preuzeti sve više radnih zadataka. U takvom kaosu od nas se obično očekuje da funkcioniramo besprijekorno.Na kraju krajeva, to je posao, a na poslu su važni vrijeme, ušteda i produktivnost.Čini se kako je pauza za ručak, piše portal Moj posao. jedan od rijetkih luksuza kada se imate vremena odmaknuti od posla i opustiti.No, pauza za ručak zapravo nije vrijeme opuštanja, već ono što joj i samo ime govori: pauza za ručak. Hrana je važna, ali ne i jedina koja nam daje energiju kako bismo koncentrirano odradili radni dan. Odmor je nužan za produktivnost. Misao da smo na poslu punih osam (ili više) sati posvećeni samo radu najobičnija je izmišljotina. Ne postoji osoba koja je u stanju raditi osam ili više sati bez prestanka razmišljajući pritom isključivo o poslu. U trenutku kada mozak počne zaboravljati zadatke ili vam se pomiješaju informacije za dva različita zadatka, vrijeme je za odmor.

Što god vi (ili vaš šef) mislili o tome… Dvadeset minuta odmora optimalna je količina "nerada" koja će vam omogućiti da vratite snagu, koncentraciju i kreativnost. Iako bi bilo idealno kada biste se dvadeset minuta mogli odmarati u nekoj zatvorenoj prostoriji, gdje se možete posvetiti vlastitim mislima, pa čak i meditaciji, to nije nužno za kvalitetan odmor. Kvalitetno se možete odmoriti ako na 20-ak minuta izađete na svjež zrak. Možete jednostavno prošetati hodnicima tvrtke ili kvartom. U nedostatku lijepog vremena možete ostati sjediti za svojim radnim stolom i dopustiti si surfanje internetom u potrazi za zanimljivostima ili pozitivnim vijestima, dakle onim informacijama koje će vas opustiti, a ne uznemiriti.

Grižnja savjesti

Ne može se raditi deset sati bez prestanka

Ako ste terenski radnik uzmite predah i sjednite na 20 minuta uz šalicu toplog čaja ili kavu. Što god odabrali, nemojte imati grižnju savjeti zbog svoje pauze. Ona vam je potrebna kako biste napunili baterije i nastavili obavljati svoj posao jednako produktivno i koncentrirano. Ako vaš šef nema razumijevanja za takvu vrstu "ljenčarenja" svakako porazgovarajte s njim i objasnite mu kakve to pozitivne efekte ima na vas i vaše obavljanje posla te rokove koje morate poštivati.

Komentirajte prvi

New Report

Close