Najuspješniji svjetski poduzetnici na djelu: zajedno protiv koronavirusa

Autor: Poslovni.hr , 30. ožujak 2020. u 16:06
Press

U borbi protiv korona virusa, za vrijeme pandemije i neočekivanog izvanrednog stanja, jedna se vrijednost visoko izdigla iznad drugih i svima nam je najpotrebnija – solidarnost.

Pojedinci i manje tvrtke uglavnom se trude pomoći onima kojima je to najpotrebnije, ali oči cijelog svijeta uperene su u svjetske poduzetnike i njihovu humanitarnost. U razdoblju u kojem se privreda i ekonomija urušavaju, oni nisu iznevjerili zajednice u kojima posluju, već su se dodatno istaknuli društveno odgovornim djelovanjem.

Početak širenja korona virusa u Kini bio je izuzetno težak period za njihov zdravstveni sustav. Tada su se u pružanje pomoći uključile brojne domaće, ali i strane tvrtke. Među njima se isticao singapurski vlasnički konglomerat CapitaLand koji je donirao 10 milijuna juana, odnosno 2 milijuna dolara zdravstvenom fondu osnovanom posebno za ovaj slučaj, a koji je bio od velikog značaja za suzbijanje širenja virusa u Kini.

U Italiji, koja je najteže pogođena korona virusom, u borbu se uključio i dizajner Giorgio Armani. Od prije poznat po plemenitosti kada je u pitanju njegov narod, ovoga je puta donirao 1,4 milijuna dolara za četiri bolnice u Italiji i Nacionalnu agenciju za civilnu zaštitu. Njemu su se priključili i drugi talijanski poduzetnici pa je tako njih sedamnaest, na čelu s Armanijem, doniralo više od 28 milijuna dolara.

Vlasnik londonskog nogometnog kluba Chelsea, Roman Abramovič, liječnicima i medicinskom osoblju, koji se svakodnevno bore protiv COVID19 virusa, dao je na raspolaganje hotel nogometnog kluba. Zdravstvenim je djelatnicima omogućio boravak u hotelu idućih dva mjeseca, a ukoliko bude potrebno, boravak mogu i produžiti jer Abramovič zdravlje zajednice smatra prioritetom. Neovisno o tome koliko će trajati ovo teško razdoblje, Abramovič je naglasio da će troškove korištenja hotela podmiriti on, ali i da će pomagati u tome da taj period bude što kraći.

U društvu svjetskih poduzetnika, poznatih po plemenitom djelovanju, je i srpski priznati humanist, predsjednik MK Grupe Miodrag Kostić. Kostić je kapacitete hotela u Novom Sadu ustupio Institutu za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut” i, poput Abramoviča, preuzeo sve troškove tijekom boravka u hotelu. U skladu sa svojim načelima MK Grupa i u teškom razdoblju ističe se društveno odgovornim postupanjem i na druge načine. Donacija od 50.000 eura upućena je Institutu za virusologiju, cjepiva i serume „Torlak“ u Srbiji, kako bi se u najtežim trenucima pomoglo u nabavci neophodnih sredstava za dijagnostiku COVID19.

Ovom donacijom, MK Grupa postala je prva tvrtka u Srbiji koja je uputila novčanu pomoć nadležnim institucijama u namjeri da pruži značajnu podršku zdravstvenom sustavu te zemlje. Također, tvrtke članice MK Grupe su tijekom ovog tjedna uputile donaciju prehrambenih proizvoda za umirovljenike Srbije. Na taj su način omogućili besplatnu dostavu proizvoda starijim građanima dok borave u svojim domovima. Nakon ove, uslijedila je uplata Kostićeve AIK Banke od 235.000 eura za kupovinu 10 respiratora. Ukupan iznos Kostićevih donacija u protekla dva tjedna, koliko traje svjetska pandemija, iznosi 350.000 eura. Dakako, ne smijemo zaboraviti donaciju koja definitivno ima posebno značenje, a to je korištenje gore spomenutog hotela. 

Slijedom neočekivanih događaja i nesretnih okolnosti s kojima se posljednjih dana svi suočavamo, pitali smo predsjednika MK Grupe Miodraga Kostića je li spreman hrvatskoj Vladi i Stožeru civilne zaštite RH ustupiti njegov hotel u Savudriji za prihvat osoba zaraženih virusom COVID19. Očekivano, iz njegove tvrtke odgovor je bio sljedeći: ,,U teškim trenucima želimo pomoći. Naravno da bi hrvatskoj Vladi i Stožeru civilne zaštite RH ustupili na raspolaganje korištenje hotela.’’

U poduzetničkom svijetu solidarnosti očito ne manjka. Plemenita djela MK Grupe i Miodraga Kostića značajan su dio podrške u borbi s nevidljivim neprijateljem koji nas je sve pogodio – na jedan ili drugi način.

Komentirajte prvi

New Report

Close