Najbolje od dalmatinske tradicije na vašem tanjuru

Autor: Darija Vranešić Bender , 12. kolovoz 2010. u 22:00

Kuhari maštovito kombiniraju sve što im podneblje nudi: pršut, janjetinu, slanutak, trpove, školjke, ribu i gljive

U potrazi za dobrom i autentičnom dalmatinskom kuhinjom odabrali smo nekoliko dalmatinskih restorana koji svojom vizijom i ambicijom pokazuju da za vrijeme boravka u Dalmaciji ne moramo biti ‘‘osuđeni’’ na lignje sa žara, škampe na buzaru i bijelu ribu. Njihova jela su maštovita i duboko protkana dalmatinskom tradicijom, potragom za lokalnim namirnicama i inventivnošću kuhara. Svakako preporučujemo!

Pece, Vinjerac
Rijetko bi se tko odlučio otići na ručak ciljano u Vinjerac- malo mjesto pod obroncima Velebita, dvadesetak kilometara od Zadra. Ipak, čini se da je gastro ponuda malih mjesta u nas ponekad ispred one u velikim gradovima. Konoba Pece (pazite da ne odete u konobu Pace!) mjesto je u kojem se nude začuđujuće maštovita i zanimljiva jela kvalitetne izvedbe. Jelima poput hobotnice punjene paškim sirom i vinjeračkim pršutom ili škampima sa slanutkom i krumpirom iz Peceta dokazuju da se usred sezone u Dalmaciji može i mora ponuditi više od bijele ribe na žaru. Mnogi stari recepti čekaju biti ponovo otkriveni, a da su mogućnosti sa svježim namirnicama kakve se mogu dobiti samo iz neposredne okolice brojne, maštovite i osvježavajuće.
Radno vrijeme: 16-24h, Telefon: 023/275-069

Pimpinella, Split
Relativno mali, ali ugodan restoran Pimpinella nalazi se preko puta bolnice Firule, u blizini kupališta Bačvice. Na prvi pogled neprimjetan, uvijek je pun veselih Splićana, njihovih obitelji i prijatelja. U Pimpinelli je atmosfera uvijek vesela i bučna, pogotovo u doba ručka. Ponuda jela koja su kvalitetno i ukusno pripremljena široka je, i odskače od uobičajenih kombinacija meso-riba-tjestenina. Dnevna ponuda varira, ali uglavnom se radi o domaćim jelima, kao što su pašticade, teleće koljenice, dolce garbo, gljive, ili već što nađu na “Pazaru“. Posebno iznenađenje su deserti, ponuda slastica možda jest, ali izvedba to svakako nije. Barem kada se radi o fantastičnom čokoladnom kolaču/torti koji definitivno prelazi okvire uobičajenog. Vruća rastopljena čokolada u kombinaciji sa sladoledom urezat će vam se u pamćenje i zaokružiti ovu simpatičnu priču.
Radno vrijeme: radnim danom 10-24 h, nedjeljom 10-17 h, Telefon: 021/389-606, 021/522-798

Noštromo, Split
Restoran Noštromo kraj splitske peškarije već godinama vodi legenda hrvatskog ugostiteljstva Zlatko Marinović. Sama lokacija restorana nagoviješta da je prva stvar o kojoj vode računa svježina i kvaliteta namirnica. Osim samog poznavanja namirnice, i poštovanja prema istoj, chef Marinović (i njegov tim) poznat je po tome što u svojim jelima voli koristiti dostupne, ali zanemarivane namirnice poput motara, vlasulja ili trpova, smatrajući da se iz prirode može vući neiscrpna inspiracija. Uostalom, njegova specijalnost upravo je kreiranje novih jela baziranih na starim receptima.
Radno vrijeme: 6–24h; Telefon: 091/405-6666

Gusari, Tučepi
Obitelj Čobrnić poljoprivredom i ribarstvom u Tučepima se bavi već 40 godina, a nastavili su se time baviti i kada su svi ostali zaključili da su apartmani jednostavniji i unosniji posao. Danas restoran Gusari vodi mladi Toni, čija je svakodnevna strast pronaći, dobaviti i kvalitetno pripremiti ribu, rakove i školjke direktno iz mora, povrće i voće od lokalnih uzgajivača, a koliko prilike dopuštaju, tako je i s mesom. Njegova su velika strast i vrhunska vina, pa se na opremanju podruma i nabavci novih butelja dobrih hrvatskih vina stalno radi. U Gusarima se ponose vlastitom slastičarnom, pa su po desertima, tortama i kolačima također poznati. Posebni je dio restorana tzv. pjuskalo, gdje vam noge oplahuju morski valovi.
Radno vrijeme: sredina travnja – kraj rujna, 8-23h, Telefon: 021/623-085

Restoran Bonaca, Skradin
U prekrasnom gradiću na ušću Krke u more, nalazi se više zanimljivih gastro destinacija. Restoran Bonaca ugodno je mjesto u uličici iznad rive. Tamo vas čeka autohtona skradinska domaća kuhinja, a najbolje se s povjerenjem prepustiti u ruke vlasnika, Ivana Bulata, koji namirnice nabavlja (lovi), dok je njegova supruga glavna kuharica. U Bonaci svakako treba kušati skradinske ćokalice, janjetinu za začinskim biljem na više načina, sipice ili jegulje iz Prokljanskog jezera, koprtlje, rižoto s plodovima mora, skradinsku tortu… Restoran koji koristi najbolje iz tradicije, lokalnih namirnica poštujući pritom gosta.
Radno vrijeme: ožujak – listopad; Telefon: 022/771-444

Komentirajte prvi

New Report

Close