Na jednom mjestu široka lepeza domaćih proizvoda za koje 
je Dan Zagrebačke županije prigoda da osvoje nove kupce

Autor: PD i VL native tim , 02. srpanj 2018. u 22:01
Foto: Pixsell

Površinom i brojem stanovnika, Zagrebačka županija oduvijek predstavlja jedno od političkih i razvojnih hrvatskih središta te je svojim brojnim prirodnim resursima i gospodarskim potencijalima odigrala ključnu ulogu u sazrijevanju i stasanju naše države.

Zagrebačka županija je administrativna cjelina koja je službeno pod tim nazivom, Comitatus Zagrabiensis, utemeljena 17. srpnja 1759. kad joj je carica i kraljica Marija Terezija podarila grb i pečatnjak, a taj grb je i danas u uporabi.

Smještena u središnjem dijelu sjeverozapadne Hrvatske, na površini od 3077 četvornih kilometara, s više od 300.000 stanovnika, površinom je šesta, a naseljenošću peta po veličini hrvatska županija. Specifičan geografski položaj uz samu granicu sa Slovenijom i neposredna blizina Zagreba, oduvijek ju je činila važnim raskrižjem europskih prometnih putova i značajnim tranzitnim područjem.

Površinom i brojem stanovnika, Zagrebačka županija oduvijek predstavlja jedno od političkih i razvojnih hrvatskih središta te je svojim brojnim prirodnim resursima i gospodarskim potencijalima odigrala ključnu ulogu u sazrijevanju i stasanju naše države.

Velika imena

Zagrebačka okolica dala je kroz povijest mnogo velikih imena iz područja umjetnosti, znanosti, politike, povijesti, svećenstva i književnosti. Mnogo je i kraljeva te domaćeg i stranog plemstva, baš u zagrebačkoj okolici našlo mjesto svog novog doma, a o tome svjedoče sačuvani dvorci i srednjovjekovne utvrde i mnoštvo plemićkih kurija, koji su danas turističke atrakcije.

 

300tisuća

stanovnika ima Zagrebačka županija koja se prostire na 3077 četvornih kilometara

Iako smještena uokolo hrvatske metropole, usprkos modernim urbanim kretanjima, uspjela je očuvati svoju tradiciju kroz mnoštvo manjih tradicionalnih obrtničkih središta i naselja razasutih po zagrebačkoj okolici, danas privlačnih odredišta izletnika, turista, ali i poslovnih ljudi, koji ondje nalaze predah od dinamične poslovne svakodnevice. U turističkom potencijalu, danas je Zagrebačka županija atraktivna cjelogodišnja izletničko-rekreacijska destinacija, bogate povijesti, tradicije, kulturne i crkvene baštine, očuvane prirode i izuzetnih krajolika.

“Naša misija je da kroz pružanje najviših standarda kvalitete usluga područne samouprave ostvarimo prosperitet naših građana, gospodarstva i cjelokupne zajednice, a vizija je da Zagrebačka županija u povezanosti i skladu s gradom Zagrebom postane vodeća inovativna gospodarska regija, temeljena na društvu znanja, prepoznatljive i očuvane kulturne i prirodne baštine, privlačna i ugodna za rad, boravak i življenje”, ističe zagrebački župan Stjepan Kožić i dodaje kako će ove godine Dan županije proslaviti na malo drugačiji način od prethodnih godina.

“Dan Županije na neki je način njen rođendan i osim svečanom sjednicom, ove godine odlučili smo ga proslaviti u društvu njenih žitelja. Odlučili smo da se prvo obilježavanje Dana Zagrebačke županije održi upravo u Zaprešiću, našem najmlađem gradu. Na Danu branitelja bili su divni domaćini, a posebno me se dojmilo koliko je mladih obitelji s djecom bilo već u jutarnjim satima na središnjem trgu. Na tom istom trgu, 8. srpnja ove godine bit će niz događanja u kojima će sudjelovati predstavnici županijskih gradova koji će se natjecati u roštiljanju, nastupati u kulturno-umjetničkom programu, sudjelovati u Gastro showu Podravke i naravno, šećer na kraju, koncert Ivana Zaka, omiljenog pjevača mladih i nas malo starijih”, kaže župan Kožić.

U Zaprešiću će se predstaviti i županijski OPG-ovi kojih u Hrvatskoj najviše ima baš u Zagrebačkoj županiji. Takve manifestacije su važne za domaće proizvođače i imaju svoj cilj, kaže župan Kožić.

Kušanje proizvoda

“Želimo na jednom mjestu pokazati široku lepezu domaćih proizvoda kojima će ovo biti prigoda da osvoje nove kupce. U trgovinama nemate priliku kušati proizvod prije nego ga kupite, a na ovakvim manifestacijama situacija je obrnuta jer prije nego što odlučite kupiti, proizvod možete degustirati i dobiti sve informacije o njemu neposredno od samog proizvođača. U tome je potencijal ovakvih manifestacija. Uostalom, oko dobre hrane svi se rado okupljamo, a siguran sam da će tako biti i u Zaprešiću. Svim žiteljima upućujem iskrene čestitke povodom Dana naše županije. Ove godine vidimo se u Zaprešiću, a želja nam je da svake godine ovakvu manifestaciju organiziramo u nekom drugom gradu ili općini Zagrebačke županije”, zaključio je zagrebački župan. Zaprešić, najmlađi grad Zagrebačke županije, prepun kulturnih, prirodnih i sportskih atrakcija koji aktivno razvija kontinentalni turizam, spreman je za proslavu Dana otvorenih vrata županije koja će se održati 8. srpnja na glavnom gradskom trgu Ivana Pavla II. Za građane i sve posjetitelje pripremljen je bogat zabavni program koji kreće s velikim natjecanjem u roštiljanju. Ne zna se točno kad se počelo roštiljati.

Neke informacije govore prije 1,4 milijuna godina kad je u pećini spiljski čovjek dimio meso, a neke da se to dogodilo prije šest tisuća godina. U svakom slučaju, dobru tradiciju treba obavezno nastaviti, kažu u Zaprešiću. Koncept roštiljanja u cijelom je svijetu zamišljen kao mali društveni događaj pun radosti i zabave, a sve više se organiziraju i natjecanja majstora grilla. Tako će i u najmlađem gradu Zagrebačke županije snage odmjeriti devet grill timova iz županijskih gradova. Kako bi umijeće roštiljanja pokazali na najnovijim modelima Gorenc BBQ roštilja koji jamče kvalitetu pripreme mesa i ostalih namirnica, pobrinula se tvrtka Pevec koja će, posebno za tu prigodu,na glavnom zaprešićkom trgu pokazati svoj grill asortiman.

Nakon što žiri proglasi Miss ili Mistera najboljeg roštilja, slijedi Podravkin Gastro show na kojem će kuharski tim na čelu s Draženom Đuriševićem, u velikoj tavi kuhati tjesteninu s piletinom, graškom i pireom od rajčice, jelo koje će posjetitelji moći besplatno degustirati, jer će se pripremati oko 800 porcija. “Na svim našim gastro događajima, pa tako i u Zaprešiću, posjetitelji će moći komunicirati s kuharima koji će im objasniti način pripreme i pokazati kako jelo poslužiti”, pojašnjava Dražen Đurišević, voditelj-promotor kulinarstva Podravke. Sve namirnice koje će koristiti, ističu kuhari, uzgojene su na hrvatskim seljačkim gospodarstvima, a na cjelodnevnom izložbeno-prodajnom Sajmu obrtnika, poduzetnika i OPG-ova Zagrebačke županije proizvođači će izložiti sve svoje domaće autohtone proizvode. Večer će obilježiti open air koncert jaskanskog kantautora Ivana Zaka, čiji obožavatelji već broje dane do 8. srpnja.

“Zaprešić je jedan ugodan i gostoljubiv grad i već sad mogu najaviti da ćemo publika i ja imati raspjevanu i rasplesanu večer i koristim ovu prigodu da već svim građankama i građanima Zagrebačke županije čestitam njihov dan”, rekao je Zak koji ovo ljeto provodi radno na brojnim koncertima u Hrvatskoj i inozemstvu.

New Report

Close