Murdoch prodao pay-TV biznis samo da uzme osorni Time Warner

Autor: Tomislav Pili , 28. srpanj 2014. u 14:18
Rupert Murdoch već dugo sanja o globalnoj medijskoj dominaciji/REUTERS

Za udjele u talijanskoj i njemačkoj TV postaji Murdochov Fox dobio je devet milijardi dolara koje će iskoristiti za novi nalet na Time Warner.

Čuveni medijski magnat Rupert Murdoch čini sve ne bi li prikupio novac za preuzimanje Time Warnera dok ta kompanija s podsmijehom gleda na njegove financijske mogućnosti.

Kako bi prikupio 80 milijardi dolara za preuzimanje poznate televizijske i filmske kuće, Murdochov 21 Century Fox odlučio je prodati udjele u pay-TV kompanijama u Italiji i Njemačkoj.Kupac talijanskog Sky Italia te njemačkog Sky Deutscland pronađen je u vlastitom dvorištu, tvrtki British Sky Broadcasting (BSkyB) u kojoj Fox drži 39 posto udjela. Za 100-postotni udjel u talijanskom Skyu Britanci će platiti gotovo 2,1 milijardi funti, a za 58 posto udjela u njemačkoj postaji 2,9 milijardi funta. BSkyB financirat će to preuzimanje dijelom gotovinom, dijelom zaduživanjem te s 10 posto svojih dionica.Britanska kompanija dominira tamošnjim pay-TV tržištem s portfeljom od preko 10 milijuna kućanstava kojima pruža različite programske sadržaje.

 

93dolara

za dionicu Time Warnera najviša je cijena koju Fox može ponuditi

Ulazak u Italiju i Njemačku, gdje pay-TV još nije toliko popularan i profitabilan, dat će BSkyB-u novi prostor za rast izvan Britanije gdje je suočena sa sve jačom konkurencijom. BSkyB je objavio da će, zajedno sa Sky Italia i Sky Deutschland, stvoriti Sky Europe grupu s gotovo 20 milijuna klijenata. Preračunato u američku valutu, Fox će za ove dvije kompanije inkasirati devet milijardi dolara koje bi Murdochu trebale pomoći u ostvarenju davnog sna o globalnoj medijskoj dominaciji.Jedna od glavnih meta u ostvarenju tog cilja je Time Warner koji je prošloga tjedna odbio pomalo drsku Murdochovu ponudu za preuzimanje od 85 dolara za dionicu.

Time Warner odbijanje ponude popratio je osornim komentarom kako Fox – odnosno Murdoch – nema dovoljno novca da bi uopće mogao razmišljati o preuzimanju kompanije poput Time Warnera.U prilog im ide i procjena rejtinške kuće Standard&Poor's koja smatra da Fox ne može ponuditi više od 93 dolara za dionicu, a da mu zbog toga kreditni rejting ne bude svrstan u kategoriju "smeća". Prema upućenim izvorima Bloomberga, Time Warner ne želi ni razgovarati ispod cijene od 100 dolara za dionicu, na koliko procjenjuju da vrijedi kompanija temeljem budućih zarada. Sada je opet na redu stari lisac, Murdoch.  

Komentirajte prvi

New Report

Close