U godinu dana s oko tri stotine korisnika narasli su na više od 7 tisuća aktivnih jedinica

Autor: Ana Maria Filipović Grčić , 27. svibanj 2018. u 09:56
Davor i Neven Palčec najavljuju širenje platforme na tržište Slovenije, Srbije, Crne Gore i Poljske

Korisnici se sami javljaju, pri čemu dobar dio njih dolazi po preporuci, a postotak produživanja ugovora s korisnicima MyRenta iznosi visokih 95 posto, ističe Davor Palčec.

Kako informatička znanja i turistički potencijal pretvoriti u uspješnu poduzetničku priču znaju u MyRentu, startupu i platformi za vođenje rezervacija za privatne iznajmljivače i sve one koji se bave iznajmljivanjem turističkih objekata općenito, a koji su prije nekoliko godina pokrenuli braća Neven i Davor Palčec.

Sudionici su i predakceleracijskog programa Startup Factory Zagreb u Tehnološkom parku Zagreb (TPZ) gdje je danas smješten i njihov ured te su za Poslovni dnevnik ispričali više o svom zajedničkom projektu, počecima, tome kako je to biti poduzetnikom u Hrvatskoj i pratećem asortimanu proizvoda koje neprekidno razvijaju. Uz Nevena i Davora, u ovom trenutku je četvero zaposlenih u MyRentu, uz još dva vanjska IT suradnika.  Prigovora zasad imaju najviše u kontekstu visokih poreza koji im usporavaju rast, jer, kažu, kad bi se smanjila davanja državi, bili bi u mogućnosti zaposliti još ljudi i time svoj proizvod dodatno poboljšati. Otkrili su i da im je prekretnica bila 2017. kada su ih prepoznali i mali boutique hoteli te turističke agencije, nakon čega su zaokružili cjelokupno poslovanje s turističkim agencijama, hotelima i privatnim iznajmljivačima. 

Uložili vlastita sredstva
"Prva godina iznajmljivanja, 2016., odmah je bila uspješna. Svaki mjesec dobivali smo sve više gostiju i uvidjeli da nam je potrebna neka vrsta softvera koji će nam olakšati naše poslovne procese. Tražili smo informatičko rješenje koje će nam sinkronizirati sve naše prodajne kanale bez straha od duplih rezervacija, jednostavan kalendar, pregled rezervacija, komunikacija s gostima i tome slično. Nažalost, sva rješenja koja smo testirali nisu zadovoljavala naše potrebe, odnosno bila su polovična i uvijek je ostao dio poslovanja koji nije bio pokriven. Moj brat, inženjer elektronike i informatike, imao je viziju, volju i ideju kako programirati novi sustav koji je objedinio sve potrebe privatnih iznajmljivača. MyRent je nastao iz osobnih potreba i, što je najvažnije, prati naše potrebe, ali potrebe naših korisnika", kazao je Davor Palčec. 

 

7 tisuća

aktivnih jedinica i više od 300 korisnika prikupio je MyRent u godinu dana, a broj raste iz dana u dan

Tako danas njihovo pametno rješenje sadrži nekolicinu neophodnih modula, kao što je Centralni rezervacijski sustav, zatim Financijski modul, Modul za vlasnike objekata, Modul za goste ili korisnički portal, CRM (customer relationship manager), Pametnu bravu, održavanje te Smart Cash register. Sva početna ulaganja bila su iz vlastitih sredstva, a kasnije su prihode koje su generirali reinvestirali natrag u posao. "Trošak se u počeku odnosio uglavnom na marketing i fiksne troškove najma poslovnog prostora i plaća zaposlenika. Velika prednost koju imamo u MyRentu je da je vlasnik ujedno i IT stručnjak koji je cijeli sustav sam razvio i time uvelike smanjio troškove IT programera", dodao je Palčec. 

Učili na svojim greškama
U godinu dana s oko tri stotine korisnika narasli su na više od 7 tisuća aktivnih jedinica, a rast se nastavlja iz dana u dan, kaže. Korisnici se sad sami javljaju, pri čemu dobar dio njih dolazi jer je netko preporučio MyRent, a postotak produživanja ugovora s korisnicima MyRenta iznosi visokih 95 posto. Što se tiče ulaska u svijet poduzetništva, Palčec kaže da su sami sebi bili preprekom.

"Ranije nikada nismo vodili firmu, uvijek smo bili zaposlenici u drugim firmama i poslovni procesi su nam bili nepoznati. Našli smo se u poziciji gdje odlučujemo kako ćemo razvijati naše poslovanje. Kako smo rasli, tako su se i prepreke mijenjale. Učili smo na svojim greškama i sada su poslovni procesi posloženi i svatko zna svoj dio posla", komentirao je Palčec.  Planovi za budućnost podrazumijevaju unapređenje sustava, još više prodajnih kanala gdje se njihovi korisnici mogu oglašavati, a napravili su i 'self check in' mobilnu aplikaciju u sklopu koje se gost prijavljuje svojom putovnicom ili osobnom iskaznicom, a sve se informacije tako direktno preslikavaju u sustav MyRent kao i u eVisitor. Sustavu neprekidno dodaju nove funkcije, a integrirali su i pametne brave koje kroz sustav generiraju 'ključeve' na osnovu kojih gost ima direktan pristup apartmanu ili sobi.

Dodali su i pametne utičnice kojima na daljinu mogu regulirati potrošnju električne energije u turističkim objektima. MyRent se širi i na teritorij susjednih zemalja, Slovenije, Srbije, Crne Gore i Poljske. Kako smo saznali iz TPZ-a, zahvaljujući programu Startup Factory Zagreb spojili su se i s timom AdvEne koji razvija pametne utičnice, dok s TPZ tvrtkom Pulsar Laboratories rade i na projektu pametnih žarulja. 

Komentirajte prvi

New Report

Close