Masne tave nikako nemojte prati vrućom vodom, evo zašto

Autor: Poslovni.hr , 21. lipanj 2023. u 10:46
Foto: Pixabay

Mogli biste pomisliti da će vruća voda ukloniti masnoću i očistiti tavu.

Čišćenje masne tave vjerojatno nije u vrhu ničijeg popisa omiljenih zadataka. Ali, bilo da ste pekli hamburgere, slaninu ili svinjske kotlete, nakon ukusnog obroka, čeka vas masna tava. Mogli biste pomisliti da će vruća voda ukloniti masnoću i očistiti tavu.

Najbolje bi bilo što je moguće više masti pokupiti i baciti u smeće prije nego što tavu smjestite u sudoper. Nećete moći ukloniti sve masne ostatke prije neto što tavu stavite pod mlaz vode. Ako niste uspjeli ukloniti dovoljno masnoće, najprije tavu isperite hladnom vodom.

Kombinacija sredstva za pranje posuđa i vruće vode u interakciji s masnoćom stvara emulziju. Masnoća će pod vrućom vodom “otopiti” i topla kliziti niz odvod. Nažalost, kad se ohladi, mogla bi začepiti cijevi.

Hlada voda, s druge strane, održat će masnoću čvrstom. Ostat će vam veći “komadi” umjesto da se mast otopi i kasnije skruti u cijevima. Kada mali komadići krute masti odu u odvod, gravitacije i voda odradit će svoj posao i s lakoćom poslati te komadiće kroz cijevi, piše Lifesavvy, a prenosi N1.

Svi znamo da suočavanje sa začepljenim cijevima, osobito onim masnim, može postati neuredna i skupa noćna mora. Dakle, kad god pripremate masni obrok i kad god je vaš red za pravnje suđa, vodite računa o tome da koristite hladnu vodu za ispiranje masnih tava.

Komentirajte prvi

New Report

Close