Lopovi imaju novi način krađe automobila

Autor: Poslovni.hr , 18. travanj 2023. u 09:33
FOTO: Pixabay

Netko je razvio alat, koji se prodaje zamaskiran kao Bluetooth zvučnik koji, kada se spoji na kontrolnu CAN sabirnicu vozila, može oponašati ključ vozila.

Neki od najinovatnijih ljudi na svijetu danas su znanstvenici i – lopovi. Šalu na stranu jer mnogima nije do šale. Naime, lopovi su pronašli novi način za krađu automobila, preko prednjih svjetala novih vozila, opremljenih sustavima za otvaranje vrata i pokretanja motora bez ključa.

Kriminalci skidaju prednja svjetla kako bi pristupili CAN bus sustavu vozila.

CAN bus sustav mogli bismo nazvati središnjim živčanim sustavom vozila, koji omogućuje komunikaciju svih sustava u vozilu. Netko je razvio alat, koji se prodaje zamaskiran kao Bluetooth zvučnik koji, kada se spoji na kontrolnu CAN sabirnicu vozila, može oponašati ključ vozila. Metoda nije brza. Lopovi moraju izvući branike i dijelove ukrasa s vozila, što im omogućuje pristup CAN sabirnici blizu konektora prednjih svjetala. Naime, prednja svjetla su danas također s pametnim funkcijama i zahtijevaju svoju računalnu jedinicu pa se preko nje lopovi mogu spojiti na ključni sustav i otvoriti vrata, odnosno simulirati prisutnost ključa.

Komentirajte prvi

New Report

Close