Liječnici upozoravaju: Slasna namirnica koje se mnogi ne mogu odreći loša je za zdravlje

Autor: Poslovni.hr , 16. ožujak 2023. u 10:55
Foto: Unsplash

Jedan od razloga zašto je tako nezdrava je sol.

Koliko je slanina zdrava i kako utječe na naše zdravlje? Jedan od razloga zašto je slanina tako nezdrava je sol. Prije sušenja, slanina 7 dana treba odstajati potopljena u sol, nakon čega se dimi. Slanina koju kupujemo u prodavaonici nije iste kvaliteta kao ona koju će, možda, osušiti vaš djed, zato se ta dva proizvoda ne mogu ni usporediti. Otuda i tvrdnja liječnika da slanina nije zdrava za naš organizam. Ali, ako sušite slaninu za sebe, onda ćete vjerojatno obratiti pažnju da to bude najkvalitetnije meso sušeno i obrađeno po svim zdravstvenim standardima. piše B92.

Druga problematična stavka slanine za mnoge je masnoća. Ipak, slanina se sastoji od oko 50% mononezasićenih masti. To je ista masna kiselina koja se nalazi i u maslinovom ulju, pa se generalno smatra “zdravom za srce”. Obratite pažnju – generalno se smatra, navode liječnici.

Ako odbacimo masnoće i sol, ostaje nam još kolesterol. Iako se donedavno tvrdilo da je kolesterol iz slanine razarač krvnih žila, nova istraživanja došla su do podatka da kolesterol iz slanine predstavlja vrlo mali postotak kolesterola koji se nalazi u krvi. Iako visok unos zasićenih masti može povećati određene faktore rizika za srčana oboljenja, studije nisu uspjele otkriti bilo kakvu dosljednu vezu između unosa zasićenih masti i bolesti srca.

Foto: Unsplash

Svinjetina je bogata mnogim hranjivim tvarima, uključujući proteine i nekoliko vitamina. Isto važi i za slaninu. Međutim, nikada nemojte smetnuti s uma da je stvar u količini. Slanina će biti zdrava za vas ako je unosite u ograničenim količinama. Nikako nije zdrava ni za najzdravijeg čovjeka na svijetu, ako pretjeruje.

Komentirajte prvi

New Report

Close