Liječnici otkrili je li zdravija tunjevina ili sardina, evo i što je presudilo

Autor: Poslovni.hr , 03. studeni 2022. u 09:34
Foto: Unsplash

Riba je izuzetno zdrava namirnica, prije svega zbog velikog postotka proteina, ali i omega-3 masnih kiselina.

Dobro obratite pažnju kako konzumirate tunjevinu i sardinu, jer postoje stvari koje o njima ne znate. Nisu sve vrste ribe jednako zdrave, pa treba biti oprezan u pogledu učestalosti njihovog korištenja u prehrani. Riba je izuzetno zdrava namirnica, prije svega zbog velikog postotka proteina, ali i omega-3 masnih kiselina, piše B92.

Nutricionisti kažu da je sardina najbolja konzervirana riba i da s njom ne možemo pogriješiti. U 100 grama sardine ima čak 25 grama proteina. Zahvaljujući velikoj količini kalcija ove sitne ribe su od izuzetnog značaja za zdrave i čvrste kosti.

Tunjevina ima sličan postotak proteina, ali manje kolesterola od sardine. Ipak, razina kalcija je drastično niža, a nutricionisti su izuzetno zabrinuti zbog količine žive koja se u tunjevini može naći. U nekim kompanijama u svijetu počeli su čak vršiti provjeru postotaka žive prije nego što zapakiraju tunjevinu u konzerve, ali je to još uvijek rijetkost.

Upravo ovaj štetan sastojak je razlog što mnogi stručnjaci za prehranu presuđuju u korist sardine kad god se postavi pitanje koja je riba zdravija. Nije osnova samo područje na kojem se riba lovi, mada je dobro provjeriti podrijetlo sadržaja konzerve kad god je to moguće. Najzagađenija je tuna ulovljena u Sjevernoj Americi i Europi , a najmanje ona iz Sjeverozapadnog i Jugozapadnog Pacifika.

Ipak, suština leži u mjestu ribe u lancu prehrane – sitnija riba se hrani samo planktonima, pa je zdravija za ljudsku prehranu. Krupna duže akumulira nezdrave sastojke. Ako vam se čini da je krupnija – tuna – ukusnija, probajte sardinu poprskati s malo limunovog soka i posipati peršinom, sigurni smo da ćete promijeniti mišljenje.

Na kraju, vodite računa i o količinama. Nutricionisti preporučuju maksimalno dvije konzerve tunjevine tjedno, dok kod sardine nema ograničenja u tom pogledu. Međutim, zbog količine soli u sardinama, obavezno ih služite uz neslane namirnice.

Komentirajte prvi

New Report

Close