Koristite je svako jutro kada perete zube, a ima više štete nego koristi

Autor: Poslovni.hr , 23. studeni 2022. u 10:35
Foto: Towfiqu Barbhuiya/Unsplash

Vodite računa o zdravlju, a u sklopu toga nikako ne zaboravljate i na higijenu usne šupljine. Ako u svojoj svakodnevnoj rutini koristite i vodicu za ispiranje usta, trebali biste ipak razmisliti o toj navici.

Naime, nedavno istraživanje pokazalo je da korištenje nekih vodica za ispiranje usta može biti uzročnik povišenog krvnog tlaka. Poput crijeva, i usna šupljina sadrži kombinaciju dobrih i loših bakterija, a uravnoteženi mikrobiom usne šupljine pomaže u očuvanju zdravlja.

Tu ravnotežu možete narušiti koristeći vodicu za ispiranje usta, otkrilo je istraživanje objavljeno u stručnom časopisu “Frontiers in Cellular and Infection Microbiology”.

Dobre bakterije u usnoj šupljini omogućavaju pretvaranje nitrata iz prehrane (uobičajeno ih ima u povrću) u oksid, a ta molekula pomaže u održavanju zdravih vrijednosti krvnog tlaka.

Problem je u tome što neke vodice za ispiranje usta sadrže antiseptičku tvar koja se naziva klorheksidin, koja može uništiti bakterije u usnoj šupljini koje proizvode oksid.

Istraživanje je pokazalo da je korištenje vodice koja sadrži klorheksidin dva puta dnevno bilo povezano sa značajnim povećanjem sistoličkog ili tzv. gornjeg tlaka.

“Znamo da nitko ne može biti dobro bez odgovarajuće količine dušikova oksida u tijelu. Sa druge strane, više od 200 milijuna Amerikanaca svaki dan koristi antiseptičku vodicu za ispiranje usne šupljine koja uništava dobre bakterije koje pomažu u stvaranju oksida.

“Ono što se nekada smatralo dobrom navikom ipak čini više štete nego koristi”,rekao je voditelj studije dodajući da bi njihovo otkriće ujedno moglo objasniti zašto dvijee od tri osobe s visokim krvnim tlakom ne uspijeva držati tlak  pod kontrolom s lijekovima, prenosi B92.

Komentirajte prvi

New Report

Close