Korisni trikovi uz koje će vaš tank goriva trajati dulje

Autor: Poslovni.hr , 20. lipanj 2022. u 10:12
Foto: Pixabay

Cijene goriva već sada obaraju rekorde, stručnjaci savjetuju kako da brinete o vašem limenom ljubimcu, i pritom uštedite.

Budući da cijene goriva već sada obaraju rekorde, stručnjaci savjetuju kako da brinete o vašem limenom ljubimcu i osigurate si da vam tank traje dulje, piše Huff post.

“S obzirom na to da cijene goriva rastu brzim tempom, važno je ne samo kupovati po najnižim cijenama, već i obratiti pažnju na to kako vozite i na održavanje automobila kako biste osigurali učinkovitiju potrošnju”, rekla je stručnjakinja za proračun Andrea Woroch za HuffPost.

Pripazite na brzinu

“Pokušajte slijediti ograničenje brzine i uštedjet ćete puno na gorivu. Vožnja preko ograničenja brzine mogla bi vas dovesti do vašeg odredišta brže, ali ćete izgubiti to ušteđeno vrijeme i platiti više novca jer ćete morati prije ići do pumpe da biste točili gorivo”, rekao je Wayne Gerdes, osnivač CleanMPG.com i autor pojma ‘hipermiling’.

Foto: Pixabay

Preporučio je da se prestanete razmišljati da morate juriti tamo kamo idete ili da si jednostavno date više vremena za vožnju kako biste izbjegli iskušenje da stisnete po gasu.

“Potrošnja goriva dostiže vrhunac pri brzini od oko 80 km/h na većini automobila, a zatim opada kako se brzina povećava”, kazala je Ellen Edmonds, menadžerica za odnose s javnošću u AAA. Ona dodaje da smanjenje brzine za 10-15 kmh može povećati uštedu goriva za čak 14%.

Savjetuju i da iskoristite tempomat kada vozite autocestom kako biste i svoju brzinu održali dosljednom.

Nemojte voziti onda kad nema potrebe za tim

Što se tiče uštede goriva, moto po kojem treba živjeti je ‘nemoj voziti kad ne moraš i vozi pametno kad moraš’, rekao je  Gerdes te  kao rješenje predložio je češće hodanje ili vožnju javnim prijevozom ako živite u mjestu gdje je to opcija.

“Najbolji način da smanjite potrošnju na benzin je da vozite manje, što možete lako postići tako da dijelite s nekim poznanikom ili kolegom auto na putu do posla i s posla ili kad vozite djecu školu ili sportske vježbe dogovarajte se s drugim roditeljima”, dodao je Woroch te istaknuo kako danas možete pronaći razne opcije za dijeljenje troškova prijevoza putem raznih aplikacija i web stranica.

Planirajte rute

Malo planiranja može puno pomoći kada je u pitanju ušteda goriva, a to podrazumijeva da unaprijed pogledate rutu kojom ćete se voziti.

“Izbjegavajte vrijeme kada su najveće gužve i pokušajte obaviti više zadataka tijekom jedne vožnje, uključujući banku, trgovinu itd.”, navodi Edmonds.

Prazan hod

Primamljivo je držati automobil uključen kada se ne krećete u njemu, osobito zimi, ali Edmonds savjetuje da to ne radite. Edmonds je upozorila da isključite motor ako ćete biti zaustavljeni na nekom mjestu na dulje od minute. Sve ostalo se ne isplati.

Obratite pažnju na ubrzanje i usporavanje

Woroch navodi da prebrzo ubrzavanje brže troši gorivo. Gerdes tvrdi da je uglađena vožnja i lagano ubrzavanje i usporavanje bolje i za vaše gume.

“Kad naglo ubrzavate i kočite, to djeluje i na gume, ali ako ste nježni, gume će trajati mnogo dulje”, tvrdi Gredes.

Obratite pozornost na promet ispred vas i pokušajte zadržati razmak dok se približavate semaforima kako biste izbjegli nepotrebno zaustavljanje i kretanje.

“Želiš zadržati svoje vozilo u pokretu. Kada vidite stop svjetlo, neka vaš automobil postupno uspori. Nemojte se osjećati kao da trebate juriti do semafora, a zatim zakočiti baš tu. Ne postoji novčana nagrada za to da stignete prvi”, rekao je Gerdes.

Korištenje klime

Kako temperature ponovno počinju rasti i ljeto je tu, treba obratiti pažnju na korištenje klima uređaja kako biste maksimalno povećali učinkovitost goriva.

“Automobili su obično štedljiviji kada je klima uređaj postavljen na recirkulaciju zraka u unutrašnjosti. To je zato što održavanje istog zraka hladnim oduzima manje energije nego kontinuirano hlađenje vrućeg zraka izvana. Naravno, gašenjem klima uređaja štedi se još više goriva”, piše The Wall Street Journal.

Dakle, ako vozite po toplijem vremenu i koristite klimu, razmislite o pritiskanju tog gumba za recirkulaciju zraka.

Prestanite kupovati premium gorivo

Ako možete napuniti svoj automobil s vrhunskim ili običnim benzinom, Edmonds preporučuje da idete s običnim.

“Ako se za vaše vozilo preporučuje uobičajeni benzin, to je sve što vam treba. Odabir premiuma kada vaš automobil to ne zahtijeva samo će vas koštati novca i neće poboljšati potrošnju goriva”, poručuje Edmonds.

 

Komentirajte prvi

New Report

Close