Organizacija posla od kuće
Rad od kuće

Kako opremiti svoj novi kućni ured

Iako na prvi pogled rad od kuće djeluje jednostavno, tek kada značajniji dio poslovanja jedne organizacije prijeđe na rad na daljinu zaposleni mogu iskusiti sve prednosti i mane takvog sustava.

Veljko Davidović
01. listopad 2020. u 12:12
FOTO: Pixabay

Ukoliko se vratimo samo godinu dana u prošlost i postavimo pitanje kako izgleda rad od kuće većina nas bi pomislila na jedan od onih dana kada se nismo osjećali baš najbolje pa smo ostali kući i radili u miru i tišini. U tom trenutku neki od nas su vjerojatno pomislili kako je rad od kuće zapravo jako udoban, miran i da nam ured ni najmanje ne nedostaje. Iako na prvi pogled rad od kuće djeluje jednostavno, tek kada značajniji dio poslovanja jedne organizacije prijeđe na rad na daljinu zaposleni mogu iskusiti sve prednosti i mane takvog sustava.

Nedavne promjene koje su nas zahvatile predstavljaju dramatični preokret ne samo u načinu na koji živimo svakodnevni život, već i na način na koji radimo. Bez ikakve pripreme ili plana, mnoge tvrtke i institucije su nevoljko upale u eksperiment rada i učenja od kuće, a zaposleni i studenti, đaci su se morali prilagoditi. Uz, najčešće težak, prelazak na rad od kuće, zatvaranje škola, vrtića i obavezna društvena izolacija su faktori koji su dodatno otežali spomenutu tranziciju svim zaposlenim roditeljima. Sada, kada polako postajemo svjesni da rad od kuće nije baš tako lak, i kako će ovakav način rada postati uobičajena praksa u mnogim organizacijama, treba se adekvatno pripremiti i osigurati opremu koja će nam omogućiti da ostanemo fokusirani, produktivni i zdravi.

Prva stvar na koju treba obratiti pažnju kada je u pitanju rad od kuće je izbor pravog namještaja. Stolac iz blagovaone, trosjed ili fotelja mogu poslužiti povremeno ali kao dugoročno rješenje mogu utjecati jako negativno na naše zdravlje, pogotovo na leđa i mišiće u vratu. Pri izboru radnog stolca treba izbjegavati suviše udobne modele s jako puno jastuka. Iako smo često pod dojmom da nam takvi modeli pomažu, istina je potpuno drugačija jer takve stolice ne pružaju dobru podršku našem tijelu, kralježnici i vratu. Kvalitetni radni stolac nam treba odgovarati po veličini, nuditi dobre mogućnosti podešavanja visine sjedećeg dijela, držača za ruke, naslona, podršku za kralježnicu i tako nam omogućiti precizno prilagođavanje svom tijelu. Poznatiji proizvođači namještaja na našem tržištu posjeduju modele koji ispunjavaju dobar dio potreba ali svakako je preporuka isprobati radni stolac na licu mjesta i vidjeti podešava li se konkretan model prema našem tijelu na način gdje pruža kvalitetnu podršku. Kada je u pitanju radni stol treba obratiti pažnju na površinu koja bi zadovoljila naše potrebe, materijal od kojeg je izrađena radna ploča, kao i podešavanje visine kako bi u kombinaciji sa stolicom pronašli idealan položaj za rad bez dodatnog naprezanja leđa, ruku i drugih mišića.

S druge strane, pisač je nezamjenjiv alat za mnoge od nas, a s ograničenim prostorom u svom domu i pitanjem dugoročne ekonomske održivosti, najnoviji inkjet pisači dobar su izbor za rad od kuće. Mnogi proizvođači uz svoje inkjet pisače nude veliku količinu tinte koja je dovoljna za dugogodišnju upotrebu. Uz to, inkjet pisači troše znatno manje energije u usporedbi s laserskim pisačima, stvaraju mnogo manje otpada i ne utječu nepovoljno na kvalitetu zraka u sobi u kojoj se koriste. Proizvođači kao što su Canon, Epson ili HP imaju velik izbor modela tako da se pisač može naći za svakoga i za svaku primjenu. Od najnovijih modela za osnovnu primjenu ističe se EcoTank L3110, 3u1 pisač s funkcijom skenera i opcijom kopiranja. Uz spomenuti model se u tvorničkom pakiranju dobije dovoljno tinte za ispis do tri godine, tj. oko 8.100 crno-bijelih i 6.500 strana u boji, što je zaista izvanredna prednost u odnosu na bilo koji drugi model na tržištu. U slučaju da mjesečno ispisujete puno i samo crno-bijelo, modeli poput M2140 dobar su izbor za pravi kućni ured. Ovaj je model robusniji i dolazi s dovoljno tinte za čak 11.000 stranica, zajedno s mnogim drugim pogodnostima. Čini se da je napredak inkjet tehnologije takav da inkjet pisači ne samo da su nadmašili laserske modele već su ih nadmašili i u svim drugim parametrima, posebno kada je riječ o ekologiji i okolišu, gdje bez sumnje inkjet pisači dugotrajnom uporabom stvaraju mnogo manje otpada.

Mir i tišina tijekom rada su naravno idealni, ali kako većina nas ipak ne živi u stanovima ili kućama sa zasebnim uredskim prostorom moramo se prilagoditi i iskoristiti ono što već imamo. U slučaju da živimo sami to opet nije veliki problem, ali ukoliko živimo sa supružnikom, djecom ili obitelji to može postati problem. U takvoj situaciji opet treba potražiti rješenje u tehnologiji i investirati u udobne kvalitetne slušalice s pasivnim ili aktivnim potiskivanjem buke koje mogu filtrirati 99% buke oko nas i pomoći nam da ostanemo fokusirani tijekom radnog dana. Najbolje slušalice koje pružaju ovu tehnologiju nose ANC oznaku, dok slušalice koje pasivno filtriraju buku pomažu više za zvukove izvana ali ne i za one neposredne iz našeg okruženja. Mnogi proizvođači kao što su Philips, Asus i Sony nude svoje ANC modele, mada i drugi proizvođači imaju jako kvalitetne modele po dosta povoljnijim cijenama. Kako kvaliteta potiskivanja buke ovisi od konkretnog modela savjet je da prije kupovine probate slušalice i testirate mogu li filtrirati u zadovoljavajućoj mjeri.

Mnogi vjeruju kako će prelazak na rad od kuće biti trajna promjena za veliki broj organizacija. Zapravo, istraživanje koje je provela globalna istraživačka tvrtka Gartner uključuje 317 financijskih direktora i otkrilo je da 74% organizacija planira prebaciti svoje zaposlene na trajni rad od kuće nakon pandemije COVID-19. Najsnažniji faktor koji je utjecao na ovu odluku je svakako ušteda troškova koja proizlazi iz manjih investicija u uredsku opremu, infrastrukturu i poslovni prostor. Istovremeno, postoji i financijska korist za zaposlene u smislu uštede po pitanju prijevoza, obroka i drugih sitnih troškova. Ova financijska korist, uparena s minimalnim poremećajem u produktivnosti i uz pozitivne strane po pitanju dobrobiti zaposlenih, ostavljaju malo razloga mnogim tvrtkama da se vrate tradicionalnom načinu rada čak i nakon pandemije.

New Report

Close