Izvrstan mediteransko-kontinentalni fusion

Autor: Darija Vranešić Bender , 13. studeni 2008. u 20:00

Agava je odlična trattoria koju vodi bivši glavni kuhar Esplanade Belizar Miloš

Trattoria Agava smještena je u prostoru nekadašnjeg kafića “39” koji se nalazi u najstarijoj zagrebačkoj ulici na broju 39, a do nje vodi 39 stepenica. Vlasnik restorana, Belizar Miloš, ujedno je glavni kuhar i osoba koja drži sve konce u svojim rukama. Zanat je ispekao još kao adolescent u nemilosrdnom, ali plodnom sustavu Esplanade i sve je svoje vještine prenio u uspješan restoran Agava.

Redovni Agavin jelovnik nije pretrpan, a sva jela su neodoljivo šarmantna i decentna, s pravom dozom francuskog egzibicionizma. Ponuda se temelji na mediteranskoj kuhinji, točnije, radi se o spoju francuske, talijanske i hrvatske kuhinje uz neka klasična internacionalna jela s originalnim detaljima. Primjerice, hladno predjelo, kozji sir s bučinim uljem i sicilijanskim maslinama, zvuči kao odličan mediteransko-kontinentalni fusion. Pri kreiranju toplih predjela autor je ostao vjeran domovini, pa se kao izbor nameću hvarska pogača ili fuži s tartufima. Izbor salata koje mogu poslužiti i kao lagani ručak također je zanimljiv. Ponuda tjestenina, rižota i njoka nadahnuta je talijanskom kuhinjom. Mi smo kušali parpadelle Agava sa škampima kapitalcima i ukusnim Jakobovim kapicama, a jelo je u potpunosti zadovoljilo. Glavna jela uglavnom se temelje na ribljim ili mesnim odrescima koji su oplemenjeni u skladu sa sezonom. Temeljni Agavin biftek servira se na rukoli, a za ovu jesen priprema se nešto kaloričnija verzija – biftek s tamnim umakom od biranih vrsta gljiva. Izbor deserata ocrtava maštu autora, nas su oduševile šljive u vinu sa sladoledom, a kao slastica s potencijalom zvuče i kruške pirjane u vinu sa sirom Parmigiano Reggiano.Vinska karta nije “već viđena”, sasvim je u skladu s ponudom jela, a jednako su zastupljeni domaći i strani proizvođači. Na čaše se toče odabrani solidni vinski naslovi. Kvalitetu su prepoznali i autori američkog vodiča “Frommer’s” uvrstivši ga kao pristupačan i dobar restoran u izdanju za 2007. godinu.

Osobna karta

Opći dojam: domaća atmosfera s dodirom visoke kuhinje
Adresa: Tkalčićeva 39, 10 000 Zagreb
Telefon: 01/ 4829-826
Radno vrijeme: 9-23
Kapacitet: 50 osoba unutra i 40 na terasi
Specijaliziran za: mediteransku kuhinju

Komentirajte prvi

New Report

Close