Iznenađujući zaključak: Žene nemaju koristi od toga da su im žene šefice

Autor: Poslovni.hr/H , 10. svibanj 2019. u 08:14
FOTO: GettyImages

Žene na čelu tvrtki nisu garancija kako će njihove zaposlenice biti plaćene jednako kao i njihove muške kolege, pokazala je nova studija.

Istraživanje objavljeno u časopisu European Sociological Review pokazalo je kako "značajan rodni jaz u plaćama" postoji i kada su žene na vodećim položajima u tvrtkama.

U studiji se navodi kako žene iz analiziranog uzorka u prosjeku zarađuju sedam posto manje od svojih muških kolega, neovisno o spolu šefa ili brojnosti žena na vodećim upravljačkim pozicijama u tvrtki.

Uzorak se sastoji od podataka iz devet europskih zemalja te su korišteni podaci o šefovima i zaposlenicima iz širokog spektra sektora uključujući proizvodnju, zdravstvo, visoko obrazovanje, transport, financijske službe i telekomunikacije.

"Postoje vrlo dobri razlozi da vjerujemo kako bi žene mogle imati koristi od toga da imaju šefice, no iznenađeni smo spoznajom kako to nije slučaj", rekla je Margriet van Hek, glavna istraživačica na studiji.

"Vjerujem kako je idući korak dublje istražiti mehanizme zbog kojih se to događa".

Istraživači navode kako je jedan od razloga za takve rezultate činjenica da žene na upravljačkim položajima još uvijek nemaju stvarnu moć jer često zapnu na nižim položajima umjesto da napreduju prema višim. 

Komentirajte prvi

New Report

Close