INNOVATIVE WOMEN 2013. – Rast žena u poduzetništvu

Autor: Poslovni dnevnik , 12. prosinac 2013. u 18:00
Na trećem danu programa Innovative Women kojeg organizira Institut za inovacije u suradnji s glavnim partnerom Školskom knjigom, razgovaralo se o ženama u poduzetništvu

Na trećem danu programa Innovative Women kojeg organizira Institut za inovacije u suradnji s glavnim partnerom Školskom knjigom, razgovaralo se o ženama u poduzetništvu.

Na trećem danu programa Innovative Women kojeg organizira Institut za inovacije u suradnji s glavnim partnerom Školskom knjigom, razgovaralo se o ženama u poduzetništvu. Prvi dio programa otvorila je mr. sc. Božena Krce Miočić sa Sveučilišta u Zadru.

Uz teoretski pristup poduzetništvu, pokušala ga je staviti u širi kontekst od samog poslovnog pothvata. Istaknula je dvije prijelomne točke u kojima se žene odlučuju na poduzetništvo; ostanak bez posla i zasićenost trenutnim poslom. Iz toga je proizašla i definicija poduzetništva kao traženja novih prilika i pretvaranja tih prilika u pothvate. O važnosti poduzetništva govore njegove funkcije stvaranja imovine, nove vrijednosti, obnavljanja, transformacije i razvoja ekonomije. Iako poduzetništvo nosi rizik, predavačica se osvrnula na slavne poduzetnike koji su uspješno proveli svoje ideje u djelo. Poduzetništvo ističe kao jednako pravo svih članova populacije, bez obzira na spol. Na kraju prvog dijela programa, jedna od sudionica podijelila je svoju uspješnu poduzetničku priču, vlastite prijelomne točke u karijeri i način na koji, kao žena, opstaje u poduzetničkom svijetu.

Panel je vodila Ana Gruden iz časopisa Zaposlena, a njegova tema bilo je stvaranje vlastitih prilika u poduzetništvu. Gošće panela bile su Martina Bračić, osnivačica i vlasnica slastičarnica ''Torte i to''; Kristina Ercegović, autorica knjige ''Sam svoj gazda'' i vlasnica nekoliko poduzetničkih pothvata; Ivna Franić, vlasnica lanca Rakijarnica; Sandra Mihelčić, vlasnica Business Media Group te  Manuela Šola, osnivačica i direktorica ''Abrakadabra integrirane komunikacije''. Razgovaralo se o tome koje su se prekretnice dogodile u njihovim profesionalnim životima koje ih vodile poduzetništvu.

Oko pitanja hrabrosti kao osnovnog sastojka za uspjeh u poduzetništvu su se složile da je za to zaslužna činjenica da same nisu znale što ih sve čeka u tom svijetu i da im je to poslužilo kao poticaj. Potpora okruženja u vidu partnerstava, networking-a i međusobne solidarnosti su one stvari koje u dobroj mjeri pridonose uspješnom opstanku na tržištu. Sa izazovima se svakodnevno susreću, ali ono što ih uvijek tjera naprijed je to da žive sa svojim poslom, a ne samo od njega. Ključni faktori za posao koji donosi slobodu, a samim time i veliku odgovornost, su hrabrost, strast, uporan rad, vjera u sebe i svoj poduzetnički pothvat.

Komentirajte prvi

New Report

Close