Informatika već od prvog razreda

Autor: Ana Maria Filipović Grčić , 24. kolovoz 2017. u 22:00
Sve škole u županiji već su opremljene potrebnom informatičkom opremom/Marko Jurinec/PIXSELL

U projekt će biti uključene sve 33 osnovne škole kojima je osnivač Varaždinska županija, što znači 4731 učenik u 249 razrednih odjela.

Projekt ranog učenja informatike od 1. do 4. razreda, kao izvannastavna aktivnost u trajanju od 30 sati, od ove će se jeseni provoditi u osnovnim školama Varaždinske županije (VŽ). Rezultat je to suradnje županije i Instituta za razvoj i inovativnost mladih (IRIM) koji donira opremu te u osnovnim školama i udrugama za rad s mladima razvija robotiku i automatiku.  

Cilj je, saznali smo, kod đaka i nastavnika razviti samopouzdanje u svladavanju digitalne pismenosti. Jednako tako, potiče se i usvajanje praktičnih vještina kao što je programiranje koje se može promatrati i kao alat za razvoj vještine rješavanja problema, kritičkog razmišljanja, kreativnosti te upornosti. "Projekt kreće s prvim danom listopada, autor kurikuluma je voditelj Centra izvrsnosti za informatiku za osnovne škole Darko Krznar, a predlagatelj pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport VŽ-a Miroslav Huđek. Bit će uključene sve 33 osnovne škole kojima je osnivač Varaždinska županija, što znači 4731 učenik u 249 razrednih odjela. Sve škole su, naravno, opremljene potrebnom informatičkom opremom za nesmetani početak provedbe projekta. 

 

Bakić

U stanju smo podržati svakog aktera u školstvu koji želi razvijati STEM aktivnosti, pa smo tako podržali i Varaždinsku županiju.

Početak s centrima izvrsnosti
U županijskom je proračunu osigurano 560 tisuća kuna  i ta će se sredstva utrošiti za plaćanje dodatne satnice učiteljima informatike, a osim toga, već sada imamo 3000 micro:bit računala te 4000 klasičnih, sve potpuno umreženo i u sustavu e-dnevnika", za Poslovni je dnevnik potvrdio župan Varaždinske županije Radimir Čačić. Naglašava i da je izvrsnost u stjecanju i nadgradnji informatičkih znanja rezultat planski provođenih strateški određenih ciljeva obrazovne politike županije.

Prije deset godina aktivno su počeli djelovati centri izvrsnosti, a rezultati njihova kontinuiranog i kvalitetnog rada sada su nadišli i nacionalne okvire. Slaže se da informacijske znanosti već sada generiraju nova radna mjesta te napominje da će, s obzirom na gotovo neograničene mogućnosti u daljnjem razvoju i involviranju u praktički sve sfere društvenoga života i tehnološkoga napretka, informatika  nedvojbeno biti generator novih radnih mjesta.

 

30 sati

informatike odradit će ove školske godine učenici od prvog do četvrtog razreda osnovnih škola

"Stjecanje znanja i kompetentnosti na tom polju od najranije dobi stoga smatramo nužnim želimo li omogućiti našoj djeci da jednoga dana svojim informatičkim znanjem budu konkurentna na domaćem i globalnom tržištu rada. Učenici razredne nastave možda nisu svjesni i ne opterećuju se time što će mnoga današnja radna mjesta u vrijeme njihovog sazrijevanja sasvim nestati, ali su itekako svjesni brzine promjena kojima smo i svi mi svjedoci, a posebice, onih tehnoloških. Obveza nam je dodatno educirati ponajprije sebe kako bismo mogli u potpunosti shvatiti njihove potrebe, a zatim kvalitetno odgajati i educirati mlade ljude", poručio je župan Radimir Čačić. Kako ističe osnivač IRIM-a Nenad Bakić, i svaka druga županija može implementirati ovaj program. 

Razvijanje STEM aktivnosti
"S tadašnjim županom Predragom Štromarom brzo smo zajednički došli do ideje da podijelimo micro:bitove svakom djetetu u 5. razredu osnovnih škola kojima je županija osnivač. Nabavu i podjelu micro:bitova vrlo je efikasno organizirala županija, a mi smo održali inicijalne radionice za nastavnike i dali dodatni sadržaj kako bi oni bili u potpunosti osposobljeni za rad s opremom", pojašnjava.

 

Čačić

Želimo našoj djeci omogućiti da jednoga dana svojim informatičkim znanjem budu konkurentna na domaćem i globalnom tržištu rada.

Napominje i da IRIM kroz svoj pokret Croatian Makers može poslužiti kao inspiracija i motivacija svima te kao pokazatelj koliko se može postići. Pri tome je oprema koju doniraju, nastavlja, samo osnova za njihove aktivnosti poput spomenute Croatian Makers robotičke lige ili projekta s micro:bitovima. "Naime, intenzivno razvijamo edukacijske materijale, razvijamo sustav edukatora, održavamo radionice i tako dalje. Stoga smo u stanju podržati svakog aktera u školstvu koji želi razvijati STEM aktivnosti, pa smo tako podržali i Varaždinsku županiju. Naravno, to je moguće samo ako je naš partner aktivan i motiviran, a Varaždinska županija je u tome iznimna", kazao je Bakić za Poslovni dnevnik. 

Komentirajte prvi

New Report

Close