Imamo odgovor na vječnu dilemu – je li zdravije crno ili bijelo vino?

Autor: Poslovni.hr , 30. srpanj 2022. u 09:11
Foto: Pixabay

Konzumacija crnog i bijelog vina u umjerenim količinama donose niz zdravstvenih dobrobiti.

Pod uvjetom da se konzumiraju u umjerenim količinama, i bijelo vino i crno vino donose niz zdravstvenih dobrobiti. Barem tako pokazuju brojna znanstvena istraživanja provedena na njima, no sigurno se pitate koje je bolje za vaše zdravlje, piše Healtybuilderz.

Postoji nekoliko jednostavnih pravila koja treba zapamtiti.  Bijelo vino treba kombinirati s bijelim mesom poput piletine, puretine i ribe, a crno vino treba pristajati uz crveno meso poput govedine i svinjetine. Ako se uz jelo slažu oba vina, bijelo vino treba poslužiti prije crnog vina. Međutim, ovih dana mnogi ljudi pristaju prekršiti ta pravila – bez obzira na to što jedu ili kakvo je okupljanje u pitanju, biraju vino koje odgovara njihovom ukusu, životnom stilu i osobnosti.

Foto: Pixabay

Umjerenost je ključna

Kako biste iskoristili znanstveno dokazane zdravstvene prednosti bijelog i crnog vina, trebali biste popiti samo jedno piće dnevno ako ste žena ili do najviše dva pića dnevno ako ste muškarac. Ako ne pijete umjereno bijelo ili crno vino, to može povećati vaše šanse za zdravstvenim problemima povezanim s pretjeranim konzumiranjem alkoholnih pića.

Vrsta grožđa je važna

I bijelo i crno vino rade se od grožđa – grožđe se gnječi kako bi se izvukao sok, koji zatim fermentira kako bi nastalo alkoholno piće koje svi vole. U proizvodnji bijelog ili crnog vina vrsta grožđa koja se koristi ima veliku važnost. Unatoč nazivu, bijelo vino se može napraviti od bijelog ili zelenog grožđa. S druge strane, crno vino se može napraviti od crnog ili crnog grožđa, pa zato i ima svoju karakterističnu tamnocrvenu boju.

Bez obzira koristi li se bijelo ili zeleno grožđe, proizvođači bijelog vina prije početka fermentacije soka dobivenog iz grožđa čine jednu stvar: skidaju kožicu grožđa.

Možda ste već od nekoga čuli ili negdje pročitali da se veliki dio korisnih spojeva voća s jestivom korom nalazi pravo u koži/kori voća.

Foto: Pixabay

Prema znanstvenicima, kožica grožđa ima visoku koncentraciju polifenola i flavonoida, spojeva koji se nalaze u biljkama i imaju antioksidativna svojstva. Polifenoli i flavonoidi sposobni neutralizirati višak slobodnih radikala i tako spriječiti mnoge nepovoljne stvari povezane s njima, od ubrzanog starenja kože do razvoja srčanih bolesti i raka.

Budući da se kožica bijelog ili zelenog grožđa uklanja prije procesa fermentacije, bijelo vino obično sadrži manje spojeva s antioksidativnim svojstvima. S druge strane, ljuska crvenog ili crnog grožđa uključena je u sok od grožđa koji fermentira, zbog čega dobiveno crno vino sadrži više polifenola i flavonoida.

Postoji još jedna nevjerojatna stvar u vezi s fermentacijom kore crvenog ili crnog grožđa, a to je činjenica da je prisutan resveratrol – on je zapravo taj koji čini da crveno i crno grožđe imaju svoju boju.

Ono što je tako impresivno u vezi s resveratrolom jest da su brojna znanstvena istraživanja uvijek iznova dokazala da on može:

  • Usporiti starenje
  • Poboljšati zdravlje crijeva
  • Sniziti krvni tlak
  • Smanjiti kolesterol
  • Obraniti od bolesti srca
  • Štiti mozak od oštećenja
  • Normalizirati šećer u krvi
  • Ublažiti bolove u zglobovima
  • Ojačati kosti
  • Spriječiti pretilost
  • Kontrolirati kronične upale
  • Smanjiti rizik od raka

Inače, osim grožđa i crnog vina, drugi uobičajeni izvori resveratrola su rajčice, borovnice, brusnice, pa čak i tamna čokolada.

To ne znači da bijelo vino nije dobro za vas. I bijelo vino i crno vino zapravo je zdravo, iako ovo drugo sadrži više polifenola, flavonoida i resveratrola od prvog.

Komentirajte prvi

New Report

Close