Imamo odgovor na vječnu dilemu: Deblja li nas vino?

Autor: Poslovni.hr , 02. prosinac 2022. u 11:04
Foto: Unsplash

Mnogi nutricionisti kao granicu dnevnog unosa vina odredili su jednu čašu za žene i dvije za muškarce.

Neki misle da je vino neprijatelj linije, no čini se da najnovija znanstvena istraživanja opovrgavaju tu hipotezu, javlja Novi list.

Vino je vrlo staro piće bogato korisnim tvarima za tijelo, no mnogi su ga izbacili iz prehrane jer se boje da deblja. Je li istina da je ispijanje čaše vina s vremena na vrijeme toliko štetno za liniju ili si možemo ugoditi? Koliko kalorija sadrži? Je li bolje crveno ili bijelo? Otkrijmo zajedno.

Mnogi se ljudi pitaju deblja li vino ili ne. Kako biste to saznali, jedino rješenje je pogledati njegove nutritivne vrijednosti i kalorije.

Vino daje oko 7 kcal po gramu, dakle, znajući da prosječna čaša sadrži oko 125 ml tekućine, može se zaključiti da ono daje između 70 i 80 kalorija. Mnogo toga, međutim, ovisi i o sadržaju alkohola u piću: što je on veći, to će vino imati više kalorija.

Foto: Unsplash

Kalorijski unos vezan je za količinu šećera sadržanu u tekućini, dakle što je više alkohola, to je više šećera, a samim time i u vinu. To je razlog iza kalorijske razlike (iako minimalne) između bijelog i crnog vina.

Čaša crvenog, naime, daje oko 85 kcal, a čaša bijelog oko 82 kcal. To je zato što bijelo vino općenito ima manje šećera i suše je, stoga je i lakše. Međutim, postoje vrlo slatka bijela vina (kao što su, na primjer, tipična desertna vina), koja iako nisu crvena, imaju puno kalorija.

Primjerice, šampanjac ima 90 kcal, a pjenušac preko 200, prosecco je, pak, dijetniji: “samo” 84 kcal po čaši.

Smijete li piti vino dok ste na dijeti? I ako da, koja je količina dopuštena? Prije svega treba naglasiti da nijedna hrana nije apsolutno zabranjena, a posebno crno vino koje je također dobar izvor prirodnih antioksidansa poput resveratrola i polifenola.

Ovo piće, međutim, još uvijek ima znatnu koncentraciju šećera, stoga ga treba konzumirati umjereno. Vino je poželjno piti za vrijeme jela (a ne na prazan želudac) jer se alkohol lakše apsorbira i manje oštećuje jetru.

Mnogi nutricionisti kao granicu dnevnog unosa vina odredili su jednu čašu za žene i dvije za muškarce. Ova indikacija, međutim, osim što se ne dijeli jednoglasno, ne bi se trebala primjenjivati ​​na osobe s prekomjernom tjelesnom težinom koje moraju pokušati ograničiti šećere, a koje ga svakako ne mogu konzumirati svaki dan.

Komentirajte prvi

New Report

Close