I muškarci imaju “PMS”: Sve zahvaljujući jednom hormonu

Autor: Poslovni.hr , 25. svibanj 2023. u 11:42
Foto: Unsplash

Najveći broj ne samo muškaraca već i žena ne zna da postoji andropauza, ekvivalent ženskoj menopauzi.

Za muškarce, ali i za žene koje s njima dele partnerski i intimni život i prostor korisno je da znaju da neki simptomi nastali hormonskom aktivnošću i te kako utjču na promjene u ponašanju muškarca ali i na ukupno zdravlje, kaže dr.Gordan Popović, urolog i seksolog.

Muškarci se, iako su “jači spol“, ponekad ne ponašaju tako i ovo nije nikakva feministička tvrdnja. Prvenstveno se odnosi na njihovu percepciju vlastite seksualnosti, zdravlja spolnog organa, machizma kao imperativa podneblja i zatvaranja u sebe ako tu nešto ne funkcionara kako treba, piše B92.

I muškarci imaju svoju menopauzu i svoj “hormonski ples”

Na koju god stranu da krenemo u smjeru muškog reproduktivnog zdravlja, čeka nas poneki tabu, nešto intrigantno i o čemu ne znamo ni približno potrebno. Tako najveći broj ne samo muškaraca već i žena ne zna da postoji andropauza, ekvivalent ženskoj menopauzi. Dr. Popović otkriva je li to zaista tako.

“Ima sličnosti, ali i značajnih razlika. Svaki muškarac stariji od 22-23 godine zalazi u jedan vid hormonske deklinacije, jer mu se prirodno smanjuje nivo testosterona. U muškom tijelu je razinao testosterona najviši od 18. do 23. godine. Već nakon toga stvari kreću nizbrdo, a iz desetljeća u desetljeće razina testosterona je samo još niža. Važno je znati da ovaj hormon nije važan isključivo za seksualnu funkciju, želju, čvrstinu erekcije, već i za gustinu kostiju na primer, ali i niz drugih funkcija tela. Recimo, muškarci s manjkom testosterona imaju manju mišićnu masu, lošije su raspoloženi, kvalitetu sna im nije zadovoljavajući. Zbog toga mogu da budu umorni, neraspoloženi, depresivni, a odluke koje donose u osobnom i poslovnom životu umnogome ovise i o razini testosterona, to je znanstveno dokazano”; odgovara stručnjak.

Postoji li muški PMS i zašto muškarci opravdano traže razumijevanje

Medicina nije priznala ni postojanje PMS kao zdravstvenog problema, pa evo nečega gdje muškarci i žene dijele sličnu muku. Naime, o zdravstvenim aspektima „muškog PMS“ – IMS (iritativnog muškog sindroma) ne znaju gotovo ništa ni sami muškarci ni žene. Svakako su, prema mišljenju dr Popovića, nedovoljno informirani i uključeni i liječnici drugih specijalnosti, prije svega opće prakse.

“Za muškarce ali i žene koje s njima dijele partnerski i intimni život i prostor je korisno da znaju da neki simptomi koji su posljedica hormonske aktivnosti i te kako utječu na promjene u ponašanju muškarca. Od nas, muškaraca, nekako se podrazumijevano traži da imamo razumijevanje za žene kada su u periodu PMS. I treba da ga imamo. Saživjeli smo se s tim jer je to općepoznati pojam i kanalizira se kako je tko u mogućnosti”, realno kaže dr Gordan Popović i pojašnjava:

Testosteron nije samo seks, ima ogroman utjecaj na zdravlje muškarca

“Kod muškarca pre svega treba da imamo u vidu godine života. Testosteron je tu u tijeku cijelog životnog vijeka, s velikim utjecajem na spomenute funkcije. Ali, i to ovisi o još nekih faktora: kilaže, životnih navika, metabolizma šećera i masti. Što je čovjek debljii s više masnog tkiva u organizmu, to je razina testosterona niža. Ako se na vrijeme ne regulira, problemi su izvjesni i teže se rješavaju. Stoga je jedna od važnijih poruka da muškarci koji su pretili i imaju probleme sa reguliranjem razine glukoze u krvi obavezno provjere testosteron. Srčane tegobe i visok krvni tlak također mogu da budu povezani s manjkom testosterona, a uzročno-posljedična veza je dokazana i sa kolesterolom.

Kako se vraća razina testosterona na normalu

“Nije svaka fizička aktivnost adekvatna za vraćanje razina testosterona, pa je zato uz rezultate potrebna konzultacija sa stručnjakom. Dovoljno sna je neophodno da se razina testosterona poveća, ali manjak ovog hormona prouzrokuje probleme sa spavanjem, pa dolazi do jedne vrste vrzinog kola. Psihički, ali i fizički stresovi također utječu, kao i način prehrane i pušenje”, podsjeća urolog i seksolog.

Muškarci, nije sramota ići kod urologa redovno, već najbolja prevencija

Preventivni pregledi imaju svoju svrhu i razloge zašto bi ih trebalo raditi. Već poslije 45. godine života, a nakon 50. i obavezno, muškarci bi trebalo da odu jednom godišnje kod urologa čak i kada nemaju nikakvih problema.

“Kada postoje neki simptomi, to bi trebalo da bude i češće. Ima i savjesnih muškaraca, iako su u manjini. Uglavnom se kao što je i uobičajeno, čeka da „muka“ natjera, pa se onda ide urologu. Međutim, želim da naglasim da kada je urologija u pitanju, posebno kod muškaraca, ne treba čekati da se pojave simptomi”, apelira dr Popović.

Kada se pojave simptomi, često je kasno

Urološke infekcije su nešto što najpijre ljude animira da se odmah jave liječniku. Simptomi su neugodni, ljudi se i uplaše, pa tako učestalo mokrenje, bolovi pri mokrenju, posebno pojava krvi u mokraći, jesu znaci zbog kojih se pacijenti javljaju, kaže dr Gordan Popović i podsjeća još jednom:

“Ima mnogo ozbiljnijih bolesti koje su asimptomatske, kao što je karcinom prostate. Kada u tom slučaju krenu simptomi, uglavnom se već radi o odmakloj fazi bolesti. Zato se treba javljati urologu preventivno, a iskusan stručnjak će u odnosu na konkretnu situaciju odrediti dijagnostičke metode i načine tretiranja problema ako postoji, uz najviši mogući interes pacijenta kao jedini cilj.

Komentirajte prvi

New Report

Close