I benzin se kvari: Ima rok trajanja mnogo kraći nego što mislite

Autor: Poslovni.hr , 03. siječanj 2024. u 15:48
Foto: Boris Scitar/PIXSELL

Držanje goriva u rezervoaru na duže vrijeme može rezultirati isparavanjem.

Da biste shvatili različite načine na koje vaše gorivo može postati loše, prvo treba znati što je zapravo benzin. Ono što pumpate u spremnik goriva svog automobila vrlo je različita tvar od nafte, iako su i jedno i drugo, po svojoj najosnovnijoj definiciji, ista stvar: mješavina ugljikovodika različitih težina, koja sagorijevanjem pruža energiju, piše IFLScience.

Međutim, između toga i benzinske crpke, prolazi kroz nekoliko važnih promjena. Teže ugljikovodike se uklanja, ostavljajući gorivo kao mješavinu parafina (alkana), olefina (alkena) i cikloalkana (naftena). Nečistoće poput sumpora uklanjaju se u procesu rafiniranja, a dodaju se tvari poput etanola, antihrđajućih agensa i drugih sredstava namijenjenih poboljšanju performansa vozila.

Neki od tih dodataka mogu uzrokovati određene probleme. Etanol je hidrofilan, što znači da se voli vezivati s vodom, a ovo svojstvo može prouzročiti velike probleme za vaš automobil.

Onda su tu i olefini. Kao ugljikovodici s dvostrukom vezom između dva atoma ugljika, osjetljivi su na proces zvan oksidacija; počinju reagirati s kisikom u zraku, stvarajući neugodnu čvrstu tvar poput gume koja može zaglaviti motor vašeg automobila.

No, to nije jedini način na koji benzin može postati loš.

Držanje goriva u rezervoaru na duže vrijeme može rezultirati isparavanjem. To može biti posebno problematično ako pokušavate pokrenuti automobil ljeti koristeći gorivo koje je bilo u spremniku od zime.

Komentari (2)
Pogledajte sve

Zastarjelog li nauka

Koja je guma najbolja?

Zašto je 205 55 r 16 jeftinija od ostalih?

 

Koji je auto best buy? Predviđam žešći krah za švabu pod navalom scottya Kilmera i Citroena…

New Report

Close