Hoće li toplo vrijeme uništiti kulene? Evo kako se proizvođači mesa nose s ovim problemom

Autor: Poslovni.hr , 05. siječanj 2023. u 11:09
Foto: Emica Elvedji/PIXSELL

Iz godine u godinu, zime sve toplije, lica zabrinutija, problemi – veći.

Toplo vrijeme i visoke temperature glavobolju zadaju proizvođačima mesa. Gotovo svi muku muče kako zaštititi svoje meso od plijesni i zadržati onaj prepoznatljiv okus. Neki su uveli čak i noćna dežurstva pokraj pušnica. Iz godine u godinu, zime sve toplije, lica zabrinutija, problemi – veći, piše HRT.

“Nema snijega, nema minusa, kako čujem minusi se najavljuju tek nešto sitno u drugom mjesecu. A mi se moramo prilagođavati. Samo dimom možemo spasiti meso od ove prevelike vlage jer prevelike oscilacije, bilo vlage bilo temperature su najveći neprijatelji mesa”, ističe Dragan Modić iz Bošnjaka.

Viška vlage Vlado se riješio paljenjem suhog drveta i piljevinom. Kaže, bilo je i onih koji su potpuno odustali od dimljenja. “Da bi bili sigurni, puno ljudi je tu još svježu kobasicu, očistilo. Znači, očetkalo što se dalo i – smrznulo. Dok se nije pokvarila. A sa ovim suhim mesom, tu ne mogu ništa, to jednostavno, sušit će i šta Bog dragi da”, kaže svinjogojac iz Otoka Vlado Ferbežar.

Ali Jozo u Baranji ne čeka. Počeo je na vrijeme štititi meso od plijesni i muha. Od starih majstora, ali i u svojoj obitelji, naučio je postupke čuvanja mesa. Na svoj višestruko nagrađivani kulen pazi već od samog loženja vatre.

“Uvijek stavljamo ljusku crvenog luka, ja kažem jednu tajnu što mnogi neće reći. Ljusku crvenog luka u vatru. Zašto? Taj luk daje bakrenu boju mesu, daje miris mesu i kad dođu ovakva varljiva proljeća, ne da muhi”, ističe Jozo Marić iz Bilja.

No to je tek manji dio posla. Mješavinu od 5 litara vode i pola litre jabukova octa stavlja u pijesak. Pri isparavanju to stvara potrebnu hladnoću.

“Ventilator raznosi, a ventilator ne smije tući u meso da ne stvori pokoricu nego tuče u zid i dobiva rikoš, dovoljno da raznosi ove kapljice jabukovog octa koje stvaraju jednu žestinu za muhe”, kaže Jozo Marić.

I pčele su se probudile, magarice se tjeraju, žito nije izmrzlo. Bit će bolesti i štetočina, pribojava se Jozo.

“Ako se ovako nastavi, čeka nas pakao. Pakao i bit će hrana još skuplja. I naši se moraju trgnuti, osvijestiti mnogi”, ističe.

Ako ne prije, osvijestit će ih cijene mesa na policama.

Komentirajte prvi

New Report

Close