Grammy: Mumford & Sons osvojili nagradu za album godine

Autor: Poslovni.hr/Hina , 11. veljača 2013. u 08:51
Mumford and Sons / EPA

Adele je ove godine dobila nagradu samo za najbolju pop solo izvedbu. Razlog je taj što nije u traženom vremenskom razdoblju – između 1. listopada 2011. i 30. rujna 2012., izdala niti jednu novu stvar.

Najprestižnija nagrada u noći dodjele Grammyja, ona za album godine, pripala je u nedjelju navečer u Los Angelesu sastavu Mumford & Sons za album "Babel", drugi najprodavaniji album godine u SAD-u. Njujorški indie-pop sastav Fun. dobio je Grammyje za najbolju pjesmu godine za "We are Young" i za najboljeg novog izvođača, dok je četvrti najvažniji Grammy, onaj za najbolje izdanje godine, otišao u ruke australskog pjevača Gotyjea za "Somebody That I Used To Know".

U kategoriji nominiranih za najbolji album godine dominirali su muški izvođači, uz Mumford & Sons, Fun. sa "Some Nights", Franc Ocean sa "Channel Orange", The Black Keys s "El Camino" te Jack White s "Blunderbuss". Pjesma "We are Young" zajedničko je djelo trojca FUN.-a – Jacka Antonoffa, Natea Ruessa i Andrewa Dosta, te producenta Jeffa Bhaskera. Fun. je bio jedini bend nominiran u sve četiri "ključne" kategorije Grammyja – za najbolji album, pjesmu, izdanje i najboljeg novog izvođača godine.

U kategoriji novih izvođača Fun. je pobijedio folk-rock skupinu The Lumineers, blues-rock skupinu Alabama Shakes, hip hop glazbenika Franka Oceana i country pjevača Huntera Hayesa. Ocean, iako nominiran u tri od četiri najvažnije kategorije, nije za njih uspio uhvatiti ni jednog Grammyja.

"Somebody That I Used To Know" australskog pjevača Gotyea, najbolje izdanje godine, je pjesma koju izvodi s novozelandskog pjevačicom Kimbrom, a bio je jedan od velikih hitova 2012.

Na 55. po redu dodjeli nagrada Grammy, koje dodjeljuje američka Akademija za diskografsku umjetnost i znanost (NARAS), Adele, nakon što je trijumfirala na Grammyju 2012. sa čak šest nagrada, ove je godine dobila nagradu samo za najbolju pop solo izvedbu. Razlog je taj što nije u traženom vremenskom razdoblju – između 1. listopada 2011. i 30. rujna 2012., izdala niti jednu novu stvar. Adele je dobila Grammy za "live" izvedbu "Set Fire To The Rain" u Royal Albert Hallu u Londonu. Pobijedila je Rihannu, Katy Perry, Kelly Clarkson i Kanađanku Carly Rae Jepsen.

Kelly Clarkson bila je jedna od malobrojnih nominiranih izvođačica, s tri nominacije, a dobila je Grammy za najbolji pop album godine, dok je nagrada za najbolji rok album otišla rock-duu The Black Keys iz Ohija za "El Camino". Reperi Jay-Z i Kanye West dobili su dvije nagrade – za najbolju rap-izvedbu i najbolju rap-pjesmu, za svoju suradnju na "N****s in Paris", dok je Beyonce, Jay-Z-jeva supruga, dobila nagradu za najbolju tradicionalnu R&B izvedbu za "Love on Top".

Taylor Swift dobila je Grammy za suradnju s T-Boneom Burnettom i The Civil Wars na pjesmi "Safe and Sound", a Rihanna i britanski DJ Calvin Harris dobili su Grammy za najbolji kratki glazbeni video za "We Found Love". Grammyji su ove godine dodijeljeni u 81 kategoriji.

Komentirajte prvi

New Report

Close