Obmanjivao ulagače preko društvenih mreža

Autor: Bernard Ivezić , 02. ožujak 2020. u 09:25
REUTERS/Maxim Shemetov/File Photo

Zvijezda akcijskih filmova iz 80-tih i 90-tih ulagačima u ICO Bitcoiin2Gen-a prešutjela da je za to bila plaćena pa je SEC kaznio s 2,12 milijuna kuna

Glumac Steven Seagal pristao je platiti 2,12 milijuna kuna (314.000 dolara) kazne američkom financijskom regulatoru SEC-u, jer je prešutio investitorima da je prije tri godine bio plaćen za posao influencera na ICO-u Bitcoiin2Gen-a. Initial Coin Offering (ICO) je pandan IPO-u na burzi, ali nereguliran ili su pak mnogi izdavatelji ICO-a unazad tri godine to mislili. Upravo stoga, na ICO-ima od 2016-2019 godine zabilježen veći broj prevara ulagača, a Bitcoiin2Gen, koji je obećavao da će postati zamjena za Bitcoin, odnosno “prva svjetska samoodrživa kriptovaluta”, danas je bezvrijedan.

Inicijalno je nakon Bitcoiin2Gen-ovog ICO-a kriptovaluta Bitcoiin narasla je na tržišnu vrijednost od 40 milijuna dolara. Prema podacima CoinMarketCapa, danas vrijedi manje od 10.000 dolara, odnosno ulagači su na njemu izgubili takoreći sve što su uložili. No, taj dio SEC-u, kojem je u Hrvatskoj pandan regulatorna agencija Hanfa, nije toliko sporan, jer riječ je o visoko rizičnim ulaganjima, koliko činjenica da su izdavatelji ovih ICO-a njihovu promociju radili prema investitorima na zavaravajuć način.

Zvijezda akcijskih filmova 80-tih i 90-tih tako je prešutjela ulagačima, a i SEC-u, da joj je za promociju ovog ICO-a preko postova na društvenim mrežama obećana kompenzacija od 250.000 dolara u gotovini i 750.000 dolara u kriptovaluti Bitcoiin, navodnom pandanu najpoznatije kriptovalute Bitcoina. Steven Seagal, koji je imao 107.000 obožavatelja na Twitteru i 6,7 milijuna obožavatelja na Facebooku, na društvenim mrežama nastupao je kao brend ambasador za Bitcoiin2Gen-ov ICO i poticao javnost da ga “nikako ne propusti”. Usto, poslao je i objavu za javnost medijima naslovljenu “Zen Master Steven Seagal postao brand ambasador Bitcoiin2Gena”, a u kojem se navodi da “srčano” podupire taj ICO.

Kristina Littman, šefica SEC-ove kibernetičke jedinice kaže da su ulagači u ICO trebali biti informirani da je Seagal bio plaćen za posao brend ambasadora kako bi mogli prosuditi jesu li njegove izjave pristrane. “Poznatim osobama nije dopušteno da koriste svoj utjecaj preko društvenih mreža da podržavaju financijska ulaganja, a da pri tome ne otkriju da za to primaju kompenzaciju”, kaže Littman.
Steven Seagal nije jedina zvijezda koja se našla na udaru SEC-a zbog zavaravanja investitora. Prije dvije godine boksač Floyd Mayweather platio je 600.000 dolara kazne SEC-u, a DJ Khaled 150.000 dolara.
Mayweather je na Twitteru objavljivao postove vezane za Centrin ICO “starts in a few hours. Get yours before they sell out, I got mine…” i “You can call me Floyd Crypto Mayweather from now on.” Ukupno je bio plaćen od izdavatelja tri ICO-a. Od Centra Techa 100.000 dolara te još 200.000 dolara od ostala dva. DJ Khaledu je pak Centra platila 50.000 dolara za promociju svog ICO-a za što je on objavljivao postove na društvenim mrežama opisujući njihov ICO kao “Game changer”.

Komentirajte prvi

New Report

Close